אוכל
הכן את ארון המשקאות שלך לחורף
 זה הולך להיות חורף חם   צילום : fotolia 
החורף הגיע ואיתו הפרידה מהקוקטיילים הקרים והיינות הלבנים. מירה איתן דוחקת את דכאון החורף הצידה ומציגה בפנינו מה שותים בחורף ומה חדש בשוק

אפתח בווידוי: אני לא אוהבת חורף. ויותר מזה, אני ממש אוהבת את הקיץ. אז נכון שבישראל אין ממש חורף, אלא רק קיץ וקיץ-לייט, ונכון שטוב שאני לא גרה באירופה או בקנדה, אבל בשבילי מזג אוויר אפור וגשום, רוחות קרירות ועודף בגדים גורמים למלנכוליה קלה ועצב קטן בלב.

 

איך בכל זאת מתגברים על הפרידה הזמנית מהקיץ? אני למשל מזכירה לעצמי ולעולם השכם וערב שאני "שונאת חורף" ומטביעה את יגוני מפעם לפעם בטיפה המרה, כי כולם יודעים שאלכוהול נותן לנו הרגשה של חום ו'שכחה'.

 

המעבר למשקאות חורף אצל חובבי השתייה מתרחש באופן טבעי עם סימני הקרירות וטיפות הגשם הראשונות. בהדרגה מתחילים להחליף את הבירה הקרה, היינות הלבנים הצוננים והאניסים הקיציים במשקאות מחממים. משקאות חריפים כמו ויסקי, ברנדי ורום כהה, משקאות מיושנים, שלא חייבים למזוג על קרח, גורמים לתחושת חום נעימה בגוף.
כמתבקש, אספתי לטובת העונה הקרובה מספר משקאות אלכוהוליים חדשים ומעניינים.

 

מימין לשמאל: קולקציית ערק מצדה, ערק במזקקה וגראפת אלכסנדר יח"צ

משקאות האניס מתחברים אצלי לקיץ, לאוויר חמים פתוח ולחוף הים. כנראה שלא סתם פירוש המילה ערק היא זיעה (אם כי הסיבה האמיתית היא הטיפות הנקוות על דוד הזיקוק בשל תהליך הזיקוק באידוי וטפטוף).
ערק, שהפופולריות שלו עלתה מאוד בשנים האחרונות, הוא המשקה האולטימטיבי לפרידה מהקיץ. משקאות האניס למיניהם עושים טוב לנשמה, מחממים את הלב וגם לא 'קורעים' לנו את הכיס. ערק שותים עם מים וקרח, וכשקצת קר לי אני לוגמת אותו גם בלי קרח מכוס צרה וארוכה.


רגע לפני שהחורף מתחיל יצא לשוק 'ערק מצדה',ממזקקת בוטיק שהוקמה לפני כשנתיים בכפר מעיליא שבגליל המערבי. את הערק בסגנון הלבנוני מייצר חבר לבנוני, צדלנ"יק לשעבר (היום מנהל המפעל), בעל מומחיות בייצור ערק מדורי דורות במולדתו. את הערק הוא מייצר על פי מיטב המסורת הלבנונית, ענבים טובים, תסיסה, שלושה זיקוקים בדודים המסורתיים, וזרעי אניס מזן משובח שיובאו מסוריה דרך ירדן ,שמקנים למשקה את טעמו הייחודי. במזקקה, שבאזור התעשייה מעיליא, קיים מרכז מבקרים שמארח בתיאום מראש קבוצות ופרטיים על כוסית ערק, כיבוד קל, והדרכה על תהליך הייצור.


במזקקה מיוצרים סוגי ערק שונים, ביניהם:

  • ערק ג'בלנא (הר) 45% אלכוהול, 750 מ"ל, שעבר זיקוק אחד וטעמו ישראלי ועממי. מחיר 65 שקלים.
  • ערק כפרון, ע"ש כפר סורי ששמעו יצא למרחוק בזכות מוניטין ייצור הערק, 45% אלכוהול, 500 מ"ל, שעבר שני זיקוקים וניחן בטעם לבנוני אסלי של אניס חזק במיוחד. מחיר 65 שקלים.
  • ערק אלוואדי, ערק הדגל של המזקקה, 50% אלכוהול, 500 מ"ל, שעבר שלושה זיקוקים שמקנים לו מרקם חלק ונעים. מחיר 100 שקלים.

 

עונת בציר הענבים נגמרת לקראת סוף חודש אוקטובר. אני מאוד אוהבת משקאות שמייוצרים מענבים. יין, ערק, גראפה וקוניאק, מהקל אל הכבד, הם משקאות נהדרים ל'זגזג' ביניהם בעונה הלא ברורה הזו, של מעבר מקיץ לחורף.


גראפה הוא משקה נהדר שיוצר לראשונה באזור בסאנו דל גראפה (Bassano del Grappa) שבמחוז ונטו בצפון איטליה. ייצור גראפה ידוע מאז ימי הביניים כמוצר ממשיך וצדדי של יקבי היין הקטנים. מטבעו של חומר הגלם, הגראפה נטתה להיות בגרסתה הקלאסית קשוחה יחסית, אך תהליך מבורך שהחל לפני 20 שנה באיטליה הביא לייצורן של גראפות פרימיום, איכותיות יותר ונעימות עד מאוד לשתייה.

 

את הגראפה מומלץ לשתות לרוב כדז'סטיף לאחר אכילת ארוחה דשנה עם יין, כדי לסייע לתהליך העיכול. אם כי למרות אחוז האלכוהול הגבוה שלה (48%) אני אוהבת אותה גם כאפריטיף. 'אלכסנדר פלטינום', שהגיעה בימים אלה לארץ, היא גראפה בעלת גוף מלא, אותו יצר זיקוק משולש מענבים ששימשו לייצור היין המפורסם של ואלפוליצ'לה, אמרונה. הגראפה בעלת בשומת עשירה וטעם עמוק וארוך. בקבוק הפלטינה של הגראפה יוקרתי ויפהפה, ועשוי, כמו שאר בקבוקי גראפה אלכסנדר, ביד אמן.

 

מחיר מומלץ לצרכן: 180 שקלים.



מימין לשמאל: רום סיילור ג'רי, אמן הקעקועים נורמן קולינס וסמירנוף אספרסו יח"צ

רום בהיר הוא משקה פשוט שמפיקים מקנה סוכר ומשתמשים בו בעיקר בקוקטיילים. לעומת זאת, רום כהה הוא משקה מתובל ומיושן וזה כבר סיפור אחר לחלוטין. רום כהה מיושן יכול בהחלט להזכיר לנו ויסקי טוב, ואם הוא מתובל היטב הוא יזכיר דווקא ברנדי משובח - משקאות כבדים של חורף, ללא ספק.


מאז ומתמיד היה הרום משקה של ימאים. בימים עברו המשקה היה גס ו"חורך" את הגרון אך עם הזמן יורדי הים פיתחו שיטות לרכך ולעדן את המשקה החזק. ריכוך הרום התבצע על-ידי יישון בחביות עץ, אך זו שיטה שלקחה יותר מידי זמן.

הימאים מצאו דרך קלה ומהירה יותר והחלו בהוספת תבלינים שונים שהיו ברשותם בספינות. עם השנים המתכונים עברו מספינה לספינה ומאי לאי בקריביים.


מכירים את הויסקי גראנ'טס (Grants) ואת הוויסקי גלן-פידיך (Glenfiddich)? אז אותה משפחה שמייצרת אותם החליטה לייצר רום כהה מיושן ומתובל בשם סיילור ג'רי (Sailor Jerry). השם, מסתבר, הוא כינויו של אמן הקעקועים האגדי נורמן קולינס, שבהשפעתו עוצב הבקבוק. קולינס זכה לכינויו כאשר קעקע בעבר מלחים בצי האמריקאי.

מדובר בממסך ייחודי של מיני רום מובחרים מהקריביים, המתובלים בתערובת תבלינים טבעית ונדירה. התבלון הוא על ידי מאה אחוז של תבלינים טבעיים כמו קינמון, אגוז מוסקט ווניל, שיוצרים בסוף רום מתובל ומעט מתקתק בחוזק של 40% אלכוהול.


את הרום מומלץ להגיש עם קרח בכוס נמוכה, או לשתות אותו בלי קרח כברנדי משובח. כמו כן ישתלב הרום גם עם קולה, ג'ינג'ר אייל או טוניק ויהווה גם בסיס מצוין לקוקטיילים.

 

מחיר מומלץ לצרכן: 145 שקלים.
לגלריית הקעקועים של סיילור ג'רי >>  לחצו כאן

לקראת ערב, כשמתחיל להיות קר באמת, זאת הזדמנות מצוינת להתחבר לכוס משקה עם בשומת קפה משכרת.
לאחר ההצלחה הגדולה של ואן גוך דאבל אספרסו והחיקויים הרבים שיצאו אחריו, גם סמירנוף, הוודקה הנמכרת ביותר בעולם, יצאה לשוק עם וודקה אספרסו. תודו שזה גאוני - קפה בערב חורפי שבמקום לעורר אותנו יעזור לנו להירדם.
סמירנוף אספרסו היא וודקה איכותית נקייה המתובלת בתמציות ריח ללא תוספות צבעי מאכל, עם בשומת נעימה של קפה אספרסו משובח ועשיר. מומלץ ליהנות מהמשקה נקי בכוס קפואה או למזוג על קרח, ואפשר גם לנצל את הבשומת הייחודית בקוקטיילים שונים. 37.5% אלכוהול.


מחיר מומלץ לצרכן: 99 שקלים


 
© כל הזכויות שמורות לאתר nana10