אוכל
סיפור על חלת דבש מרוקאית וגעגוע
מעבר לסיפור על החלה העסיסית והריחנית, זהו סיפור על געגוע: להורים, לשפה ובעיקר למטבח המרוקאי המסורתי. תכירו את רות בן אבי שמשמרת כל יום מסורות של מאות שנים
לא תאמינו איזה ריח. חלת דבש מרוקאית יוסי לוי

"מה שחשבתי שהוא המטבח המרוקאי, עליו גדלתי, התברר כרחוק מאוד מהמטבח האמיתי" מספרת רות בן-אבי, מנחת מפגשים קולינרים-תרבותיים המתמחה במטבח המרוקאי "ההבדלים בין המטבח המרוקאי היהודי לבין זה המוסלמי גדולים. מדובר כמובן בענייני כשרות וחגים, ועדיין התפלאתי לגלות מאכלים שאנחנו בבית כלל לא הכרנו.

 

קשה להגדיר את בן אבי, שכן עיסוקיה כל כך מגוונים: ביום יום היא מורה ורכזת מגמת הערבית בתיכון מכבים-רעות ובזמנה החופשי, במקביל לסדנאות הקולינריה שהיא מעבירה, היא גם אמנית ויוצרת. בפייסבוק תמצאו אותה מתפעלת דף בשם "מסעודה" (החוגג את התרבות המרוקאית)

 

"תרבות האוכל זה משהו שהוטבע בנו בבית על ידי אימי" היא מספרת בחיוך רחב "דמיין לעצמך חמש בנות בבית מרוקאי ואמא בשלנית יוצאת מן הכלל. ברור שכולנו למדנו ממנה". לפני עשר שנים כשהוריה נפטרו היא מספרת שנתקפה געגועים לשפה הערבית ששמעה בבית וכך היא התחילה במסע לשימור הזיכרון. "הורי דברו רק ערבית וכשהם נפטרו נוצר בליבי געגוע לשפה. תחילה מצאתי סרטונים ביוטיוב בשפה המרוקאית והייתי צריכה להתרגל לדיאלקט המוסלמי ששונה מזה היהודי מרוקאי- אך כשזה קרה, התענגתי. ומכאן הגעתי אל האוכל".

 

כולנו למדנו מאמא. מטעמים ממטבחה של בן-אבי יוסי לוי

"דרך ידיעת הקרוא והכתוב של השפה הערבית הגעתי אל כל מיני בלוגים מרתקים על אוכל מרוקאי. ככל שנברתי וחיפשתי, שקעתי בעולם הזה של הבלוגים הקולינרים וגיליתי עד כמה האוכל המרוקאי מושפע ממדינות זרות. כדוגמת המתכן שלפנינו ה"שהאדה". השהאדה היא במקור חלת דבש, כמעט לכל מדינה ערבית יש את השהאדה שלה: שהאדה מרוקאית אלג'יראית ואפילו פלסטינית- כולן מושפעות זו מזו ולמרות הדמיון לכל אחת יש את הטוויסט שלה.

סוג מתכון: חלבי | זמן הכנה: 15 דקות | זמן כולל: שעה וחצי | רמת קושי: בינוני

מצרכים לבצק:

 

1/2 כוס חלב (אפשר לחמם 10 שניות במיקרו)


1/3 כוס שמן רגיל


1 כוס מים פושרים


2 כפות יוגורט


3 כפות אבקת חלב (לא מלבין! קונים בחנויות תבלינים או מוצרים לעוגות)


2 כפות סוכר


1 שקית סוכר וניל


1 כף שמרים


4 ו-1/2 כוסות קמח לבן


 

אופציות למליות:

המקורית: קוביות גבינה משולשת- לבש-קירי


המתוקה: קוביות שוקולד, רצוי עם אגוזים



מילוי לשבועות:

1/2 חבילת ריקוטה


1/2 פטה עיזים או צפתית עיזים


2 כפות פרמז'ן מגוררת


מלח, פלפל שחור


פטרוזיליה, קצוצה


אופציה: נענע מיובשת


אופן הכנה:

 

  • מערבבים את כל החומרים מלבד הקמח.
  • מוסיפים את הקמח בהדרגה תוך לישה, עד לקבלת בצק רך ומעט דביק.
  • מפדרים את הבצק במעט קמח, ומכסים במגבת מטבח להתפחה.
  • כשהבצק תפח, נותנים לו מכות קלות כדי להוציא את האוויר ומתפיחים שוב.
  • אחרי התפיחה השנייה, מחלקים את הבצק לכדורי פינגפונג וממלאים אותם.

הכנת המילוי לכל 3 האופציות:

 

  • משטחים במערוך כל כדור לעלה עגול ודקיק (4 מ"מ בערך) וממלאים 2 קוביות שוקולד/קוביית לבש-קירי/תערובת הגבינות לשבועות.
  • סוגרים קצוות באופן שהמילוי לא יצוץ החוצה ומגלגלים בין כפות הידיים לכדור.
  • מניחים על תבנית עגולה המצופה בתחתיתה בנייר אפייה, ומסדרים במרווחים של ס"מ מכדור לכדור.
  • מורחים את כל הכדורים בתערובת של ביצה+ מעט חלב+ מעט שמן זית, מפזרים שומשום וקצח, מכסים להתפחה נוספת, ואופים בחום 180 עד הזהבה.

לרגל חג השבועות וכחלק מפסטיבל "חגיגה בלבן בחבל מודיעין", החוגג את אוצרות האזור (חגיגה של גבינות,יינות וטבע) תארח בן אבי בביתה סדנת מאפים מהמזרח התיכון בה המשתתפים ילמדו להכיר מגוון מאפים מסורתיים ועדכניים הנהוגים באזורנו. מקמחים שונים,תבלינים עתיקים,רטבים מיוחדים וכמובן גבינות מתאימות לשבועות.


סדנת מאפים מהמזרח התיכון, בבית בן אבי בלפיד
מתי: שישי 22/5, שישי 29/5, 10:30. בתאום מראש
מחיר: 100 ₪
לפרטים: 050-7616103

 
© כל הזכויות שמורות לאתר nana10