אוכל
הכי ט"ו בשבט: מתכון לעוגת לחם ("שטולן")
 שטולן   צילום : יח"צ 
השטולן היא עוגת לחם שנהוג להכין באירופה בתקופת החורף. הגרסא הזו מלאה בפירות יבשים, במיוחד לחג האילנות

את השטולן נהוג להכין באירופה בכל תקופת החורף. העוגה מתאימה מאוד לעונה הקרה, מחזיקה מעמד זמן רב יחסית - גם שבועיים שלושה לאחר ההכנה - וככל שהיא מתיישנת נחשבת לטעימה יותר, במיוחד בגרסת הטו בשב"ט עמוסת הפירות יבשים.

סוג מתכון: חלבי | זמן הכנה: 30 דקות | זמן כולל: שעתיים וחצי | 2 כיכרות לחם | רמת קושי: בינוני

550 גרם קמח לחם שטיבל 2


100 גרם סוכר


11 גרם שמרים יבשים


250 גרם חלב


כפית מלח


ביצה


גרידת לימון מלימון אחד


קורט קינמון


קורט מוסקט


קורט הל


3-4 כפות תמצית שקדים


200 גרם חמאה רכה


200 גרם צימוקים לבנים/חמוציות (אפשר לשלב ביניהם) - שהושרו בתוך 4 כפות רום משך ארבע שעות


140 גרם קליפות הדרים מסוכרים מלימונים ותפוזים


150 גרם שקדים גרוסים/פרוסים


50 גרם פיסטוק גרוס


200 גרם מרציפן

 

לציפוי:
200 גרם חמאה מומסת


150 גרם אבקת סוכר

  • מערבבים במיקסר עם וו לישה ארוכה את המרכיבים הבאים: קמח, סוכר, שמרים, חלב, מלח, ביצה, גרידת לימון, תבלינים, תמצית שקדים והחמאה, עד שהבצק אלסטי ומבריק.
  • מוסיפים את הצימוקים והחמוציות שהושרו ברום, וכן את ההדרים, השקדים והפיסטוקים. מעבירים עוד לישה קצרה עם מרכיבים אלה.
  • מוציאים את הבצק מהמיקסר, ומרדדים בעזרת מערוך (עם מעט קמח עליו) לצורת מלבן בעובי 1 ס"מ.
  • משטחים את המרציפן למלבן, ומניחים במרכז מלבן הבצק שנוצר. מקפלים את הבצק מעל המרציפן ועוטפים אותו מכל הכיוונים עם הבצק.
  • חוצים את הבצק שנוצר לשניים. יוצרים שתי כיכרות לחם ומניחים על משטח בשיש.
  • מפזרים קמח מעל הכיכרות, שלא יתייבשו, ומחכים עד שיתפחו (זמן התפיחה תלוי בטמפרטורת החדר. ככל שהטמפרטורה גבוהה יותר התפיחה מהירה יותר).
  • מחממים תנור ל-180 מעלות, ואופים את הכיכרות 50 דקות עד להזהבה.
  • מוציאים מהתנור.
  • מורחים חמאה מומסת וכמות נדיבה של אבקת סוכר על כל אחד מכיכרות הלחם.
  • לאחר שמתקרר, עוטפים כל כיכר בנייר אלומיניום.
  • ניתן להחזיק עד שבוע-שבועיים בחוץ (לא במקרר!), והטעם משתבח...

הערה: במקום להכין כשתי כיכרות לחם, ניתן לאפות את הבצק בשתי תבניות לחם קסטן גבוהות ומרובעות (אורך 30-35 ס"מ, גובה 10 ס"מ). בעת ההתפחה שלפני האפייה, יש לכסות כל תבנית כזו במגבת כדי שהבצק לא יתייבש.

 
© כל הזכויות שמורות לאתר nana10