תוכניות ערוץ 10
לא רק נוזלים: טיפים להתחלת מזונות מוצקים
בששת חודשי החיים הראשונים מורכבת התזונה של התינוק מחלב אם, במקרה של תינוק יונק או מתמ"ל במקרה שלא. החל מגיל חצי שנה מתחיל שלב חדש שלמעבר למזון מוצק אותו יש לעשות בהדרגה, וכדי לעשות זאת בצורה המיטבית, יש להקפיד על כמה כללים
פוטוליה

מתי מתחילים?

הגיל המתאים לתחילת הצגת מזונות מוצקים לתינוק הוא סביב גיל חצי שנה. מעבר לגיל הכרונולוגי, חשוב לוודא שהתינוק מראה סימני מוכנות: התינוק יכול להחזיק את הראש והצוואר באופן יציב, מצליח לשבת (גם אם הוא אינו יושב לגמרי אלא בחיק מבוגר זה בסדר), יש לו תיאום בין העיניים הידיים והפה (כלומר מסוגל לראות חפץ, להושיט אליו ידיים במודע ולהכניסו לפיו) והוא מראה התעניינות במזון שאתם ההורים אוכלים. לעתים, גם התעוררות בלילה מרעב, מכיוון שחלב האם או תחליף החלב אינם מספיקים לתינוק, יכולה להיות סימן למוכנות.


איך מתחילים?
במידה שהתינוק מראה סימני מוכנות בין עוד לפני גיל חצי שנה והחל מגיל ארבעה חודשים, ניתן לחשוף אותו למזונות משלימים, בדגש על כמויות קטנות בלבד, של כפית עד שתיים, שאין מטרתן להחליף עדיין ארוחה של חלב אם או של תחליף. חשוב שהתינוק יהיה בעל יכולת לבלוע מוצקים כלומר שיאכל לבלוע מכפית המוגשת לפיו מבלי לדחוק אותה החוצה (לתינוקות קטנים יש רפלקס של דחיקת הלשון, שאינו מאפשר להם לאכול מכפית. הרפלקס נעלם סביב גיל חצי שנה).המרקם המתאים בתחילה הוא מחיתי ובהמשך מרקם גס /מרוסק ופחות חלק בהתאם להתפתחות מיומנות האכילה של התינוק. יש משמעות להתחיל את התהליך סביב גיל חצי שנה ולא לדחות זאת כיוון שדחייה כזו עלולה להקשות על התקבלות המזון על ידי התינוק.

 

אימג`בנק/gettyimages

עם מה מתחילים?

המזונות הראשונים המומלצים לתינוק על פי המדריך להזנת התינוק הבריא של משרד הבריאות כוללים פירות, ירקות, קטניות, בשר, עוף, הודו ודייסות לתינוקות מועשרות בברזל. מומלץ לתת בכל פעם מזון חדש אחד בלבד: כך מאפשרים לתינוק להכיר בכל פעם טעם חדש אחד בלבד ולהרגיל אותו בהדרגה לטעמים החדשים, וגם כדי שבמידה ויפתח אלרגיה למזון מסוים, ניתן יהיה לדעת לאיזה מזון ולהימנע ממנו בהמשך. יש הממליצים להתחיל קודם עם ירקות ורק אחר כך עם פירות, שהינם מתוקים ומתקבלים בדרך כלל בקלות רבה יותר. זאת על מנת להגדיל את ההתקבלות של הירקות אצל התינוק, אולם זו לא חובה.  אפשר להתחיל ממתן של ירק מבושל במרקם מחיתי ולאחר מספר התנסויות וכאשר התינוק כבר אוכל מספר מרק של ירקות מבושלים כדאי להוסיף בשר כמקור לחלבון וברזל. את הטעימות של הפירות יש לעשות בצורה דומה. חשוב להציג בכל פעם פרי אחד חדש , לתת אותו תחילה בשעות הבוקר ולמשך שלושה ימים על מנת לוודא שהתינוק לא אלרגי אליו. בניגוד למיתוס, אין מגבלת גיל מיוחדת לפירות מסוימים (כגון פירות טרופיים).

 

מה אסור ומה מותר?

אין לתת חלב ניגר עד גיל שנה. מותר לתת מוצרי חלב לא ממותקים (כגון יוגורט לבן ולא ממותק , גבינה להבנה)  מגיל חצי שנה, אולם חשוב שלא יהפכו להיות משמעותיים בתפריט של התינוק מכיוון שהם דלים מאד בברזל וההמלצה היא לתת לתינוק תפריט עשיר בברזל.  אין לתת דבש עד גיל שנה מכיוון שהוא עלול להכיל חיידק בשם בוטילינום שמערכת החיסון של התינוק עדיין אינה בשלה להתמודד אתו.

 

חשוב להמשיך ולהרתיח את כל סוגי המים הניתנים לתינוק בין אם בשתייה ובין אם הם משמשים  להכנת תחליף החלב עד גיל שנה.

 

דייסות וחשיפה לגלוטן

אחת הדרכים הנוחות ביותר להציג דגנים לתינוק היא באמצעות מתן דייסה ייעודית לתינוקות. דייסות אלו עשויות מדגנים  שונים כגון סולת, קורנפלור, אורז ודגנים מעורבים והן מגיעות במרקם סמיך המתאים להאכלה בכפית, בהרכב תזונתי מותאם ומועשרות בברזל שהינו מינרל חיוני לתינוקות. את הדייסה מכינים על בסיס תחליף החלב או חלב אם שאוב המוכרים לתינוק מה שמקל את ההתקבלות שלה על ידו. ככלל, המזונות המוצקים והדייסה יש לתת בכפית ולא בתוך הבקבוק ולשם כך יש להכינה בהכנה סמיכה יותר שתאפשר זאת.

 

לאחרונה עודכנו המלצות האספגן- האיגוד האירופאי לגסטרואנטרולוגיה ותזונה בילדים בנוגע לחשיפה לגלוטן, חלבון המצוי בחיטה, סולת ושיבולת שועל כך שיש לחשוף את התינוק לגלוטן בין גיל 4 חודשים לגיל שנה. מומלץ להימנע מצריכה של כמויות גדולות של גלוטן בשבועות הראשונים שלאחר הצגת הגלוטן. ההמלצות עודכנו לאור ממצאי מחקרים עדכניים אשר לא הוכיחו קשר בין גיל החשיפה לגלוטן או בין הנקה לבין התפתחות מחלת הצליאק (שהינה תורשתית).

 

 

פוטוליה
 
© כל הזכויות שמורות לאתר nana10