אוכל
בלעדי: לראשונה בעולם כוכב מישלן מוענק למסעדה ישראלית
אחרי שנים של ציפייה, סוף סוף יש סיבה לגאווה קולינרית בינלאומית: שף ישראלי צעיר זכה בכוכב מישלן ראשון שהוענק אי פעם למסעדה בארץ. הקולגות מאיר אדוני ואייל שני בהלם

1 באפריל שמח!

 

סיבה לגאווה ישראלית: אחרי שנות המתנה רבות ניתן סוף כל סוף להכריז - יש לנו כוכב מישלן משלנו, והוא מוענק לשף ישראלי מפתיע במיוחד, בזכות יצירה מפתיעה לא פחות. אלכסנדר לחניש (27) המכונה זונדר, הוא השף הישראלי הראשון בעולם הזוכה לכוכב מישלן המוענק למסעדה הפועלת בארץ. זונדר, שמפעיל מעבדה מולקולרית בגני תקווה סמוך לבית הוריו, מוכר בזכות שיתופי פעולה מתוקשרים עם שפים ממושלנים ברחבי העולם, אחד מהם הוא השף ג'ורדי רוקה מ"אל סייר דה קאן רוקה" הספרדית, הנחשבת למסעדה הטובה בעולם. בישראל עלה זונדר לכותרות בזכות שתי מנות יחודיות שיצר במעבדה הביתית שלו: יצירת לגו אכילה העשויה מכבד אווז, וקינוח בודהה אכיל, שעורר לא מעט זעם ברחבי העולם ובעקבותיו אף סולק מהודו בעת ביקור שערך לפני כשנתיים בבומביי לצורך תחקיר קולינרי.

 

>> כל הפרטים על המסעדה החדשה של רושפלד

 

השף אייל שני מברך את זונדר על זכייתו

 

 

בשנה האחרונה, בצנעה ובשקט רב שאינם אופיייניים לאופיו הפרוע, עבד זונדר על פיתוח משקה שמחליף מרקמים וטמפרטורות בעת השתייה, ראשון מסוגו בעולם. את הניסוי המדעי-גסטרונומי ערך במסגרת מסעדת פופ אפ המכונה "הברדיה", בה אירח נציגים ספורים מרחבי העולם, כולל מאיר אדוני ומושיק רוט, נציגנו בגולה שאוחז בשני כוכבי מישלן, שהוענקו למסעדתו Samhoud places שבאמסטרדם. עבור קהילת הפודיסטים מדובר בתקדים, היות שזו הפעם הראשונה בתולדות המדריך היוקרתי שכוכב מישלן מוענק למסעדת פופ אפ שפעילותה עלולה להסתיים בכל רגע. כל כוכבי המישלן ברחבי העולם הוענקו עד כה למסעדות הפועלות באופן קבוע, ולא למיזמי פופ אפ זמניים.

 

 

 

 


חודשים של פעילות סודית. זונדר והברד אלון מגל

בחודשים האחרונים הופצו שמועות על ביקור חוזר של נציגי מדריך מישלן היוקרתי במעבדתו של זונדר, ואמש קיבל זונדר את התואר המכובד - כוכב מישלן ראשון בעולם המוענק על משקה. "מסעדת הפופ אפ של השף אלכסנדר לחניש (זונדר) היא לא בחירה מובנת מאליה", נכתב במייל שנשלח אל לחניש השבוע, "אך בשדה הקולינריה שצועד קדימה בקצב מסחרר וממציא את עצמו מחדש באופנים החורגים מחוש הטעם בלבד - הברד המתחמם של לחניש הוא בשורה מרעננת שמשנה כל מה שידענו על הקשר שבין טמפרטורה למרקמים. כוכב המישלן לא מוענק ל"ברדיה" רק על התגלית המדעית, אלא על החוויה הסובבת: השירות שבכמותו טרם נתקלנו, המראה הגותי והחוויה הכללית שעובר המבקר במקום, שמותירה חותם גם ימים ארוכים לאחר לגימת המשקה".

 

משנה מרקמים, ומפרטורות ועולמות. הברד הממושלן של זונדר סטודיו zoonder

לכתבות נוספות שיעניינו אתכם:

פריז פינת האנוי: המסעדה החדשה של כוכבת משחקי השף

התאילנדית החדשה בשוק רוטשילד אלנבי: מנה אחת שעושה את כל ההבדל

נסיכות המטבח: קציצות הדגים המנצחות של צ'יצ'ו


מי שזכה לטעום את הברד המדובר, מתאר חוויה מיוחדת שמתחילה בחך ומסתיימת עמוק בבטן, שם מעלה המשקה את הטמפרטורה שלו, עד שמשב של חום עדין מתפשט בחלל הבטן ויוצר תחושת "היי" עדינה. בפוסט שפירסם זונדר לפני שלושה חודשים בחשבון הפייסבוק שלו אך מחק לאחר פחות משעה, סיפר על הרכבו של הברד המיוחד:

"עף על עצמי, לא מצליח להירגע אחרי ביקור של שף מפורסם מאוד שבא לטעום את הברד. אני אסביר: הקטע של הברד המפלצתי הזה הוא מסטיק מיוחד ע״ב מיקרל בריז, פרי אמיתי שמצפה את בלוטות הטעם והופך הכל למתוק (אפשר לאכול לימון ויש לזה טעם של לימונדה). שותים ולועסים ביחד וזה פסיכי, וכרגע הצלחתי לגרום לשף המפורסם הזה לבכות מהתרגשות, ליטרלי!". הפוסט הוסר, לדברי זונדר, מפחד לגניבת התגלית.

 

מושיק רוט שולח ברכה מאמסטרדם

 

 

 

התגובות על הזכייה המרגשת לא איחרו להגיע מקולגות בארץ ובעולם: מאיר אדוני, שנמצא כרגע בניו יורק בסידורים אחרונים לפני פתיחת מסעדתו "נור" המדוברת, שלח ברכה מצולמת. ג'ורדי רוקה שלח לזונדר מכתב מרגש בו הוא מצדיק את זכייתו, מושיק רוט, קולגה וחבר ותיק של זונדר שלח ברכה מלאת התלהבות כנה היישר מאמסטרדם, ואייל שני שלח, כיאה לאייל שני, ברכה מקורית שמצולמת בלוקיישן מפתיע במיוחד.

 

השף מאיר אדוני מברך מניו יורק

 

 

 

לחניש, שממריא הלילה ליפן במסגרת ליין צלחות שאותן הוא מייצר בהשראת ארץ השמש העולה, ביקש למסור: "המעבדה המולקולרית שלי היא לא עסק כלכלי, אלא פרי של תשוקה גדולה שפועמת בי עוד מילדות. הזכייה בכוכב מישלן היא הגשמת חלום שתמיד ידעתי שאגשים בדרך זו או אחרת, ואני נרגש לייצג את ישראל בקטגוריה החשובה הזאת. חשוב לי להדגיש שאני לא מתכוון להרחיב את "הברדיה", והיא תישאר בשנה הקרובה בדיוק כפי שהיא, ותארח בכל יום סועד אחד בלבד שיזכה לחוויה קולינרית רוחנית. תודה לנציגי מישלן על ההכרה, ואני מקווה שקולגות נוספים בארץ יצטרפו אלי בעתיד לתואר המכובד הזה".

 
© כל הזכויות שמורות לאתר nana10