אוכל
מונחי יין • איך לתאר יין כמו מומחה
 כל יין מתחיל מענבים   צילום : stefano_lubiana_wines, flickr 
אם תהיתם מהו יין עשבוני או יין מחוזר, הגעתם למקום הנכון. מירה איתן מפרשת את התאורים בהם משתמשים טועמים מקצועיים

אחרי שבשבועות האחרונים הכרנו את 'מילון היין החדש' שמתרגם לעברית מאות מונחי יין משפות זרות, וכן התמקדנו באנשים שעושים את היין, בפעילויות מסביב לטקס המזיגהבאביזרי היין השונים, בשמות ותיאורי היינות ובטעימות יין. הפעם נעסוק בתיאורי היין, כפי שנשמעים מפי טועמי יין.

 

תיאורי יין בטעימה מקצועית:

 

תיאורי היין כפי שנשמעים מפי טועמי יין, לעתים נשמעים לנו מוזרים ומצחיקים, ובלתי מובנים בעליל. ליינות ניחוחות שונים שנובעים מחומצות נדיפות שמגיעות אל האף. מכיוון שלרובנו, בעולם המערבי, יש עולם אסוציאציות דומה, החוויה שלנו כמעט זהה ונדמה לנו שאנחנו מריחים את אותם ריחות. הריחות יכולים להיות מן הטבע, או תעשייתיים, מעולם הבית הפרטי שלנו או מחוויות העבר ועוד. הנה הסברים לחלק מהם:

 

יין מלא - היין המלא יורגש בחלל הפה כמשקה סמיך וההרגשה היא כי גוף כבד יושב על הלשון. ובמילון:

יַיִן מָלֵא [יין סמיך וכְבַד גוף] -beefy wine

 

יין חלוש - יין שלא יושב כבד בפה ולא בולט במיוחד בניחוחות ובטעמים שלו ייקרא יין חלוש. ובמילון:

יַיִן חָלוּשׁ [יין מעוט גוף, ניחוחות וטעמים] - flat wine, attenuated wine, flabby wine

 

יין מורכב - יין מורכב הוא יין המרובד בטעמים וניחוחות רבים שאין להתעלם מהם, ולעתים גם כאלה שמתפתחים עוד ועוד במשך זמן השתייה. ובמילון:

יַיִן מֻרְכָּב [יין מרובד בטעמים ובניחוחות] - complex wine

 

יין סגור - יין צעיר מאוד או יין ששה תקופה מסוימת בתנאי חוסר אוורור, ריחותיו עדיין לא הבשילו וקשה להבין אותם. רצוי 'לחכות לו', למזוג לזמן מה למשפה (דקנטר) או להשאיר את הבקבוק פתוח לשעה שעתיים. ובמילון:

יַיִן סָגוּר [יין ששהה תקופה מסוימת בתנאי חוסר אוורור וטעמיו וריחותיו טרם הבשילו] - closed wine

 

יין מאוזן - אחת התכונות החשובות ביותר ביין היא היות היין מאוזן. איזון של טעמים, ניחוחות ושאר המרכיבים יעשה את היין ליין טוב, טעים ומקצועי. ובמילון:

יַיִן מְאֻזָּן [יין שיש בו איזון של טעמיו ומרכיביו] - balanced wine

 

יין בשמתי - ביין יכולים להיות ניחוחות פירותיים, פרחוניים, אדמתיים ואחרים. יין שריחותיו הטבעיים מועצמים ייקרא יין בשמתי. ובמילון:

יַיִן בְּשָׂמְתִּי [יין שריחותיו הטבעיים מועצמים] - aromatic wine

 

יין עם ריח חזק ונעים הינו יין בשמתי nodomain.cc, flickr

יין מתובל - לעתים ניחוחות היין מזכירות תבלינים שונים, טבעיים או תעשייתיים. לרוב גורמת לזה השהייה בחבית עץ האלון. חבית צרפתית תתן ריחות שונים מחבית אמריקאית וכיוצ"ב. ובמילון:

יַיִן מְתֻבָּל [יין בעל ניחוחות של תבלינים שונים] - spicy wine

 

יין פרחני - יין שמדיף בשומת של פרחים שונים ייקרא יין פרחני. ובמילון:

יַיִן פִּרְחָנִי [יין בעל בשומת של פרחים] - flowery wine

 

יין עשבוני - לעתים מדיף היין בשומת של פלפל ירוק, דשא או עשב. יין זה ייקרא יין עשבוני. ובמילון:

יַיִן עֶשְׂבּוֹנִי [יין בעל בשומת של פלפל ירוק, דשא קצוץ, או צמח עשבוני אחר] - vegetal wine, green wine, herbaceous

 

יין חמאתי - ביין יכולים להיווצר טעמי חמאה או חלב, שלעתים מקורם בחומצה לקטית. ובמילון:

יַיִן חֶמְאָתִי [יין שטעמו מזכיר חמאה] - buttery wine

 

יין קטיפתי - כשהתחושה של היין בחך ועל הלשון קטיפתית, רכה ונעימה, נקרא ליין יין קטיפתי. ובמילון:

יַיִן קְטִיפָתִי [יין שתחושת הטעימה שלו חלקה כקטיפה] - velvety wine

 

יין שרירי - ישנם יינות אלגנטיים, עם חומציות שמאזנת את הפירותיות, וישנם יינות בעלי נוכחות כוחנית, שהאלכוהול שלהם בולט מאוד, אלה יינות שריריים. ובמילון:

יַיִן שְׁרִירִי [יין בעל נוכחות כוחנית] - muscular wine

 

יין מחוזר - לעתים היין מקולקל, הוא אינו גורם לבעיה גופנית, אך פשוט לא נעים לשתות אותו. אחת התופעות היא של יין מחוזר, יין שבשל תרכובת גופרית שנוצרה בו מדיף ריחות של ביצים סרוחות, כרוב כבוש ועוד. ובמילון:

יַיִן מְחֻזָּר [יין שעבר תהליך כימי של חיזור. אופייני לו ריח של ביצים סרוחות, בצל, כרוב כבוש וכדומה, שנוצר בשל תרכובות גופרית] - reduced wine

 

יין מחומצן - יין שעמד זמן רב מדי או שהפקק שלו לא היה סגור היטב מתחמצן מהאוויר וריחותיו לא נעימים. ובמילון:

יַיִן מְחֻמְצָן [יין שהתחמצן] - oxidized wine

 

ואפשר להפליג בתיאורים רבים אחרים, אך את השאר אפשר למצוא במילון היין באתר של האקדמיה העברית ללשון. לחיים.

 

מירה איתן הינה מנהלת התקשורת של יקבי כרמל.

 

 

 
© כל הזכויות שמורות לאתר nana10