אוכל
אני אקח רודפן אחרי הממזג • מונחי אלכוהול
 ממזג (או קוקטייל) תפוחים   צילום : דניאל לילה 
את הכתבה האחרונה בסדרת מונחי יין מקדישה מירה איתן דווקא למונחי האלכוהול שבמילון היין החדש. עם מילים חדשות כמו רודפן וממזג וגם מילים ותיקות יותר, כמו שיכר, גלו איך לשתות בעברית תקינה

בשבועות האחרונים הכרנו את 'מילון היין החדש' שמתרגם לעברית מאות מונחי יין משפות זרות, וכן התמקדנו באנשים שעושים את היין, בפעילויות מסביב לטקס המזיגהבאביזרי היין השונים, בשמות ותיאורי היינות, בטעימות יין ובתיאורי יין. הפעם נעסוק בעולם הכהילים 'עתירי' אחוזי האלכוהול.

 

מונחים 'עתירי' אלכוהול:

 

המשקאות האלכוהוליים מיוצרים מדגנים, ענבים או פירות אחרים, עשבי תיבול וצמחים שונים. עולם המשקאות האלכוהוליים נוגע ישירות בעולם היין, כיוון שחלק די ניכר מהמשקאות מיוצרים מענבים ומתחילים דרכם כתסיסה, כנהוג בייצור יין. המשך התהליך הוא זיקוק ויצירת משקאות עם אחוז אלכוהול גבוה יותר מיין. לפניכם כמה מונחים שמצאו דרכם במילון היין.

 

אקדם - המשקה האלכוהולי (משקה כהיל) שמקדים את הארוחה, כנהוג במקומות רבים, ומוכר כאפריטיף, נקרא בשפתנו אקדם. משקה זה לרוב יהיה בעל אחוזי אלכוהול לא גבוהים ולא מתוק מדי, כדי שלא יצור תחושת שובע מדומה ויכין אותנו לארוחה. ובמילון:

אֶקְדָּם [רוֹוח: אַפֵּרִיטִיף; משקה כהיל שנוהגים לשתות כמתאבן לפני סעודה] - aperitif

 

אפטר - את הארוחה נהוג לסכם במשקה כהיל נוסף, לרוב משקה עם אחוזי אלכוהול נכבדים כמו ויסקי או ברנדי, או משקאות המיוצרים מעשבים שונים שנועדו להקל על הרגשת הכובד בקיבה. ובמילון:

אֶפְטָר [משקה כהיל שנוהגים לשתות אחרי הארוחה] - digestif [מצרפתית]

 

בירה - בירה נקראת משקה כהיל, אך אינה מזוקקת, אלא מיוצרת בתהליך של תסיסת דגנים. השם הוא בינלאומי. ובמילון:

בִּירָה [משקה כהיל לא מזוקק המיוצר בתהליך של תסיסת דגנים] - beer

 

גפתה - גרפה מיוצרת מן הגפת של הענבים ולכן ניתן לה השם גפתה. ובמילון:

גַּפְתָּה [משקה כהיל המיוצר מן הגֶפֶת] - grappa [מאיטלקית]

 

זיקוק - לאחר תסיסת הענבים, הדגנים או שאר מיני פירות אחרים, עובר הכהיל תהליך של זיקוק, בו מתאדים המים ונשאר משקה עם אחוזי אלכוהול גבוהים יותר. ובמילון:

זִקּוּק [הפרדת נוזל כהיל מותסס (כמו יין ובירה) מן המים שבו] - distillation

 

יין שרף - יין שרף או יי"ש, שם ותיק ומוכר, בו לרוב היה נהוג לקרוא לברנדי, שהוא נוזל כהיל שנוצר על ידי זיקוק יין או שיכר אחר. ובמילון:

יֵין שָׂרָף [רוֹוח: בְּרֶנְדִי, יָי"שׁ; נוזל כהיל שנוצר על ידי אידוי וזיקוק של יין או של שכר] - distillate wine

 

כהילות - כהילות היא רמת אחוזי האלכוהול במשקה. ובמילון:

alcohol level

כְּהִילוּת [רמת הכוהל במשקה]

 

בירה - אינה מזוקקת רויטרס

כוהל - אנחנו קוראים לכהילים שאנחנו שותים אלכוהול. במילה כוהל או אלכוהול הכוונה לרוב לאתנול ממנו מיוצר המשקה. ובמילון:

כֹּהֶל [רוֹוח: אַלְכּוֹהוֹל; הכוונה לרוב לאתנול]  -alcohol

 

ליקר - לשם שתי משמעויות, משקה כהיל שנוצר מהשרייה של פירות שונים, עשבים או תמציות טעם. משמעות נוספת, במדינות מסוימות ליקר הוא פשוט כל משקה כהיל. ובמילון:

לִיקֵר [משקה כהיל הנוצר מהשריית פֵּרות, תמציות טעם ועוד בכוהל; במדינות אחרות ליקר הוא כל משקה כהיל]  -liqueur

 

ממזג - אחד מסוגי המשקאות האלכוהוליים החברתיים, הנפוצים ביותר מזה שנים רבות, הוא הקוקטייל, בו מעורבבים מספר משקאות אלכוהוליים שבהם לעתים מתמזגים מרכיבים אחרים נטולי אלכוהול, משקאות קלים או מרכיבים מן המטבח. קיימים בעולם אינספור קוקטיילים, ומאות ספרים בנושא מספקים אלפי דוגמאות לתרכובות מוצלחות יותר או פחות של משקאות שונים. השם שנבחר בעברית הוא ממזג. ובמילון:

מִמְזָג [רוֹוח: קוֹקְטֵיל] - cocktail

 

מתנול - לעתים נוצר סוג של כוהל רעיל בעת התסיסה. סוג זה נקרא מתנול. ובמילון:

מֵתָנוֹל [סוג כוהל רעיל הנוצר בעת התסיסה בעיקר בכהילים המופקים מפֵּרות שונים] - methanol

 

רודפן - בעולם המערבי נהוג לעתים ללוות או לרדוף משקה כהיל (לרוב אחריו), במשקה נוסף, ולרוב אפילו משקה דל אלכוהול (כמו בירה לאחר ויסקי וכדומה). בארץ הצ'ייסר הפך ל'תרבות' בפני עצמה, כשכהיל עתיר אלכוהול מוגש בכוסית קטנה ללגימה מהירה תוך כדי שתיית משקה כהיל אחר. ובמילון:

רוֹדְפָן [רוֹוח: צֶ'יְסֶר. משקה, בדרך כלל לא כהיל (או דל-כוהל), שנשתה מיד לאחר משקה כהיל] - chaser

 

שיכר - משקאות כהילים המתקבלים מתסיסה של צמחים או פירות שאינם ענבים נקראים שיכר. ובמילון:

שֵׁכָר [משקה כהיל המתקבל מתסיסה של צמחים שאינם ענבים] - fruit wine

 

מירה איתן הינה מנהלת התקשורת של יקבי כרמל.

 

לעוד כתבות של מירה איתן בעולם היין:

זני ענבים: קריניאן, פטיט סירה וארגמן

איטליה בבית: מכינים פסטה שלב אחר שלב

זני ענבים: שיראז, גראנש ומורבדר

טיול אוכל ויין בסיציליה

 
© כל הזכויות שמורות לאתר nana10