אוכל
5 סיבות לשתות יינות ישראלים
 יינות ישראלים   צילום : יורם אשהיים 
בגלל האיכות, בגלל ההיסטוריה ואפילו בגלל המחיר • לכבוד יום העצמאות, מירה איתן עם 5 סיבות לשתות יין ישראלי. אנחנו כבר השתכנענו

יום העצמאות הוא חג המנגל הלאומי של ישראל. משפחות בית ישראל מתנחלות בכל חלקה פנויה ברחבי הארץ ועורכות פיקניקים עם הרבה בשר, הרבה בירה וגם הרבה יין.

 

איך נהפוך את יום העצמאות גם לחג של יין ותמיכה בתעשייה המקומית? למה כדאי לקנות דווקא יין ישראלי ביום זה? האם זו משימה קשה? אולי, אבל מוצדקת. הנה חמש סיבות לקניית יין ישראלי ביום חג זה ובכלל.

 

בגלל התרבות 

בכל מדינה מערבית מתוקנת קיימת תרבות יין מפוארת המבוססת בעיקר על צריכת היינות המקומיים. הגיע הזמן שגם לנו תהיה תרבות יין כמו לכל ארצות העולם הנאור. ארץ שאין בה כבוד ודרך ארץ לתעשיית היין המקומית, כורתת את הענף עליו התעשייה אמורה לשבת.

 

בשנים האחרונות הולכת תרבות היין ותופסת מקום נכבד בחייהם של יותר ויותר ישראלים. מספרן של חנויות היין גדל, ובמרכולים מתרבים מדפי בקבוקי היין. גם החוגים לטעימת והכרת היין ודרכי הכנתו שוקקים באנשים. מספר היקבים החדשים הולך ומאמיר, כולל אנשים המכינים בעצמם יינות במרתף ביתם, להנאתם הפרטית. התופעה מתחילה להיות מעין אופנה חדשה בארץ. כשהתופעה תהיה יותר מטרנד ותשתרש, תהיה פה גם תרבות יין.

 

בגלל ההיסטוריה והמורשת 

בסיפור המרגלים המקראי, נשלחו אלה על ידי משה לתור את הארץ, והביאו עימם אשכול ענבים שהיה גדול וכבד כל כך, עד שהם נאלצו לשאת אותו "במוט בשניים" (במדבר יג' כג'). הסיפור המקראי מראה עד כמה תרבות היין וצריכת היין המקומי היו מפותחות בארץ ישראל כבר בעבר הרחוק.

 

ארץ ישראל נהנתה מאז ומתמיד מתנאים טבעיים אידיאליים לגידול גפנים, וייצור היין בה החל כבר בימי קדם. לפי עדויות ארכיאולוגיות, תושביה הקדומים של הארץ שתו כמויות יין שלא היו מביישות אף אירופאי בן זמננו.

 

כרמים, גפנים ויין מוזכרים במקרא מאות פעמים. בתלמוד נסקרים כ-60 סוגי יין שונים (בבלי גיטין ע' ע"א), ברובם יינות מייצור מקומי, כמו היין השרוני והיין הכרמלי, שיוצאו גם לארצות השכנות. היקף הייצור והצריכה המקומית היה גבוה ביותר. גם בכתבי יוספוס פלביוס ובמקורות נוספים, מצויות הוכחות מוחשיות רבות לקיומה של תרבות צריכת יין מפותחת בארץ ישראל כבר לפני מאות ואלפי שנים.

 

הכרמים והיין הם חלק בלתי נפרד מההיסטוריה והמורשת של הארץ יקיס קדרון

כדי לתמוך בתעשייה המקומית 

קצת גאווה לאומית וקצת עזרה מבית לא יזיקו לנו. תעשיית היין המודרנית בישראל צעירה מאוד, אך ההישגים הופכים לגבוהים יותר ויותר מדי שנה. אחת מהגאוות הלאומיות שלנו בולטת מאוד בתעשיית היין האיכותי שהולכת וצוברת שבחים, פרסים ומדליות ברמה בינלאומית בשנים האחרונות. תעשייה מצליחה ומבטיחה זו יכולה לתרום הרבה להרגשת גאווה לאומית ביום חג זה. האם לא זה מה שדרוש לנו עכשיו יותר מכל?

 

בגלל האיכות

בעשור האחרון חל שיפור עצום ברמת היינות המיוצרים בישראל. כמה גורמים אחראיים למצב זה: כורמות מתקדמת יותר מאי פעם, בחירת תנאי גידול נכונים יותר, שהותאמו להם בהצלחה זנים ותיקים וחדשים. מיומנויות טכניות וטכנולוגיות גבוהות של דור ייננים צעירים, שרכשו את השכלתם בפקולטות מובילות בעולם, ויקבים שהבינו והפנימו כי הציבור בארץ ושיפור ענף המסעדנות דורשים יינות איכותיים יותר.

 

בדו"ח על יינות ישראל, כתב מארק סקוואיירס, שבוחן את יינות האזור במגזין היין Wine Advocate של מבקר היין הידוע רוברט פרקר: "הקערה התהפכה על פיה באופן איכותי. לישראל יש תעשיית יין אמיתית שהצרכן צריך לשים לב אליה. אלו הם יינות בעלי אפיון מיוחד משאר היינות ושוני משלהם. רבים מהם קלאסיים ומקסימים והטובים ביותר ירשימו כל אחד".

 

בגלל המחיר 

סעיף זה נראה קצת הזוי? הטענה הרווחת היא כי יינות ישראליים יקרים יותר מיינות מתוצרת חו"ל, אך מסתבר כי היום ניתן למצוא ברשתות השיווק יינות במחירים שפויים ולא גבוהים שנותנים תמורה מצוינת ואיכות. בתחרות Best Value 2013 נמצאו עשרות יינות ישראליים איכותיים במחירים שפויים, אותם ניתן למצוא כמעט בכל רשתות השיווק. יינות במחירים כאלה מתוצרת חו"ל לרוב לא נותנים תמורה טובה יותר.

 

ומה עם היינות היקרים יותר? רוב יינות היקבים הגדולים, המייצרים כ-90% מתעשיית היין בארץ, הם יינות במחירים שווים לכל נפש. חלק קטן מהיינות הם יינות הפרמיום היקרים והיוקרתיים, אותם קונה מי שיכול להרשות לעצמו. יקבי הבוטיק, שמחירי היינות שלהם גבוהים יותר (מחיר שלפעמים מוצדק ולעתים לא) מהווים פחות מ-10% מהיינות בארץ. עכשיו הסעיף נראה פחות הזוי?

 

אני ביום העצמאות אשתה יינות מקומיים, ואתם? יום עצמאות שמח ושקט לכולנו!

 

לעוד מתכונים וכתבות בעולם היין:

סדרות יין מומלצות

טיול יין בטוסקנה היפה

מתכון לשבלול גבינות וחציל קלוי

איך בונים בר יין עם אופי?

טיול יין בחבל אלזאס בשמפאן

 
© כל הזכויות שמורות לאתר nana10