אוכל
יריד היין בראש פינה: לשתות וליהנות
 כרם קאיומי בגליל   צילום : יקיס קדרון 
בשבוע הבא יפתח פסטיבל היין בראש פינה בהשתתפות כ-30 יקבים צפוניים נבחרים, גדולים וותיקים לצד יקבי בוטיק, שיציגו ויערכו טעימות יין מתוצרתם לציבור הרחב. מירה איתן מספרת על אירועי הפסטיבל ועל היינות שיוצגו בו

במסגרת פסטיבל 'בשביל היין' יערך בראש פינה יריד היין הישראלי המסורתי, שיתקיים תחת כיפת השמים בגן הברון, בתאריכים: 2 - 3 במאי 2013 (חמישי 18:00 - 22:00, ששי 10:00 - 16:00). הכניסה ליריד חופשית. עלות כוס יין מקצועית לטעימות מכל היקבים המשתתפים - 50 שקלים.

 

מי משתתף ביריד?

השנה ישתתפו ביריד כ-30 יקבים צפוניים נבחרים, גדולים וותיקים, לצד יקבי בוטיק, שיציגו ויערכו טעימות יין מתוצרתם לציבור הרחב. כמו כן, יהיו במקום דוכני אוכל גלילי משובח, בית קפה, מופעי מוזיקה ומתחמי ישיבה מעוצבים שישלימו את חגיגת היין.

 

בערב הפתיחה יארח היריד את ההרכב המוזיקלי 'בוסה טריו' עם הזמר איטלו גונזלס, שיציגו חגיגה תוססת של מוזיקה לטינית קצבית. במהלך יום ששי יופיעו הרכבי ג'אז בשירים ארץ ישראליים מוכרים ואהובים.

 

הרצאה ברוח המסורת של הברון רוטשילד

בשעה 12:00 (יום ששי) תערך הרצאתו של טל גל כהן 'סערה בכוס יין', בבית פיק"א הצמוד לגן הברון. ההרצאה תלווה בטעימות של יינות יקבי כרמל במסורתו של הברון רוטשילד.

ההשתתפות ללא תשלום על בסיס מקום פנוי.

 

היסטוריית היין בראש פינה

כבר בשלהי המאה ה-19 סייע הברון לאיכרי ראש פינה לגדל כרמי ענבים ולהקים בראש פינה את יקב היין הראשון בגליל. ראש-פינה נוסדה ב-17 בספטמבר 1882 על ידי קבוצת עולים בת שלושים משפחות מרומניה. ב-4 בנובמבר 1883 נחתם הסכם חסות בשמו של הברון רוטשילד עם המתיישבים בראש פינה.

 

יקב ראש פינה

בשנת 1886 התקבלה החלטה לנטוע 800 דונם גפנים, תחילה מזן סולטנינה, המתאים לייצור צימוקים, ומאוחר יותר החליפו אותם ענבי המוסקט האלכסנדרוני המוכרים לנו גם כיום, המשמשים הן למאכל והן לתעשיית יינות מתוקים. בשנת 1889 ניטעו 1,000 דונם של כרמים נוספים באזור.

 

לאחר ארבע שנים, כאשר הכרם עבר את מצוות הערלה של השנים הראשונות, הורה הברון רוטשילד לבנות את יקב ראש פינה. היקב הוקם מחוץ למושבה של אז, בין אדמות הכרמים, והחל לפעול בתחילת שנות התשעים של המאה ה-19. ניתן להניח כי היקב הפיק יינות מתוקים מענבי מוסקט מיובשים בסגנון יינות ה'מלאגה' הספרדיים, שהיו פופולאריים בזמנו.

 

אגודת הכורמים בראש פינה

בשנת 1906 קיבלה לידיה אגודת הכורמים המשותפת של יקבי כרמל את ניהול היקבים של ראשון לציון וזכרון יעקב וגיבשה תכנית לקידום היקב בראש פינה. מספר חביות יין 'מלאגה', שהופק ביקב ראש פינה, נשלחו לסניפי כרמל בניו יורק ובוורשה. שאר היין נמכר באזור הצפון. במקביל נבדקה האפשרות לקבל את היקב לניהולה של אגודת הכורמים, אך כמויות היין והמחירים שהשיגו בעבורו היו נמוכים מכדי לאפשר את קיומו. שטחי הכרמים היו מצומצמים למדי וגם כך כמחצית מהענבים נמכרו כענבי מאכל בצפת. הכרמים הלכו והתנוונו, לרוב כתוצאה ממחלות או מהזנחה.

 

יקבי כרמל בגליל העליון

היקב חדל לפעול, ככל הנראה, בשנת 1907. לאחר כמעט 100 שנים, בשנת 1999, אגודת הכורמים המשותפת של יקבי כרמל נטעה מאות דונמים של כרמים באזור הגליל העליון ובכך השלימו בין היתר את חזונו של הברון רוטשילד. בשנת 2004 הוקם יקב 'קאיומי' בפארק התעשיות דלתון. יקב 'קאיומי', שהוא הזרוע הצפונית של יקבי כרמל, אחראי כיום על הפקת מיטב יינות הפרמיום הגליליים מלמעלה מ-1500 דונם כרמי יין שיקבי כרמל מטפחים באזור הגליל העליון.

 

הסדרה האזורית של יקבי כרמל ביריד היין בראש פינה

ביריד בראש פינה יוצגו לטעימה יינות כרמל מהסדרה האזורית שענביהם מגיעים מהגליל. רוב יינות הסדרה, אשר מציגה יינות מהטרוארים השונים של ארצנו, מגיעים מהגליל העליון, כי זה האזור הטוב ביותר.

יינות אדומים: כרמל קברנה שיראז אזורית 2009, כרמל קברנה פרנק אזורית 2009.

יינות לבנים: כרמל שרדונה אזורית 2012, כרמל ויונייה אזורית 2012, כרמל גוורצטרמינר אזורית 2012.

 

מירה איתן הינה מנהלת התקשורת של יקבי כרמל.

 

לעוד כתבות של מירה איתן בעולם היין:

זני ענבים: קריניאן, פטיט סירה וארגמן

איטליה בבית: מכינים פסטה שלב אחר שלב

זני ענבים: שיראז, גראנש ומורבדר

טיול אוכל ויין בסיציליה

 
© כל הזכויות שמורות לאתר nana10