אוכל
טופ 5: מנות תפוחי אדמה לא מוכרות
 קרוקט - אפשר לעצב לכל צורה שרוצים   צילום : correcaminos112 - Fotolia.com 
לכבוד ל"ג בעומר, החג הלא רשמי של תפוחי האדמה, עֹז תלם עם 5 מנות פחות מוכרות מכל העולם אשר משתמשות בירק האהוב: ממנת הפוטין הקנדית ועד הפטאטאס בראוואס של ספרד

בל"ג בעומר יזרקו למדורות ברחבי הארץ אלפי תפוחי אדמה. חלקם יהיו אדומים, חלקם לבנים וכולם יהיו טעימים. למרות שברוב הסופרים והירקנים בארץ ניתן למצוא תפוח אדמה בשתי צורות בלבד, קיימים בעולם למעלה מ-5,000 זנים שונים של תפוחי אדמה, רובם מגיעים ממולדת הירק, פרו.

 

לכל זן יש את הטעם, המרקם והאופי הייחודי רק לו, אז כשאתם רואים תפוח אדמה מזן לא מוכר, נסו אותו. לכו תדעו - אולי זו תחילתו של סיפור אהבה חדש.

 

בארץ תפוח אדמה מזוהה בעיקר עם הפירה, הצ'יפס, סלט תפוחי האדמה, הניוקי והמפרום, אבל יש מאות ואולי אלפי מנות תפוחי אדמה פחות מוכרות שבהחלט ראויות לתשומת לב. הנה 5 כאלו.

 

(1) קרוקט (4-5 מנות)

למנה הזו אפשר לקרוא גם שניצל פירה, והיא להיט אדיר באירופה וארה"ב. כאן אני אביא את הקונספט הבסיסי, אבל לפירה לפני הטיגון אפשר להוסיף בערך כל דבר החל מפטריות מוקפצות, אפונה, תרד מאודה, שום צלוי, פלפלים קלויים והתוספת האהובה בארצות הנכר - דגים מבושלים. זהו כמובן גם שימוש מצוין לשאריות פירה, ואפשר לוותר על הטיגון ופשוט לאפות בחום גבוה בתנור.

כך תעשו: מקלפים 4-5 תפוחי אדמה אדומים גדולים, מניחים בסיר עם מים קרים, מביאים לרתיחה ומבשלים עד שהתרככו. מועכים לפירה ונותנים לו להתקרר. מחממים שמן לטיגון עמוק ומכינים עמדת ציפוי - קערה עם חצי כוס קמח, קערה עם ביצה טרופה וקערה עם כוס פירורי לחם. מוסיפים לפירה שני חלמוני ביצה, 2-4 גבעולי בצל ירוק קצוצים דק, שתי כפות חלב ומלח ופלפל לפי הטעם. מערבבים היטב. בעזרת כף מחלקים את הפירה לכדורים בגודל אחיד - אפשר לגלגל אותם עם ידיים רטובות. מצפים בקמח, בביצה ואז בפירורי הלחם ומטגנים בשמן החם (בנגלות כמובן) 2-4 דקות מכל צד עד להזהבה. מוציאים לנייר סופג ומגישים חם חם, עם קטשופ או רטבים אחרים שאוהבים.

 

פוטין, מקנדה באהבה Fotolia.com

(2) פוטין (4-5 מנות) Poutine


לנשיא הרוסי אין כל קשר למנה הזו, אבל היא להיט ענק בפאבים, ברים ומסעדות בכל רחבי קנדה. הקונספט פשוט: רוטב של צלי, על צ'יפס. במקור המנה מוגשת עם פיסות גבינה אבל גם בלעדיהן זה טעים טעים.

 

כך תעשו: חותכים 4-5 תפוחי אדמה גדולים (עדיף מזן דזירה) לצורת צ'יפסים. אין צורך לקלף. משרים בהרבה מים קרים שעה לפחות או עד 24 שעות (זה עוזר להפוך את הצ'יפס לפריך). מכינים את הרוטב - בסיר בגודל בינוני מטגנים בצל במעט שמן עד שהוא מזהיב. מוסיפים שן שום קצוצה, 4 כוסות ציר (עוף, בקר או שילוב של שניהם) 3 כפות קטשופ, כף חומץ יין לבן ופלפל שחור גרוס. מערבבים ומביאים לרתיחה. במקביל, בסיר אחר באותו גודל, מניחים 2 כפות קמח עם 3 כפות שמן זית, מבשלים על להבה בינונית תוך ערבוב עד שמתקבלת תערובת סמיכה וממרחית משהו (שעונה לשם רביכה). מוסיפים את הציר לרביכה, טורפים היטב עד שהיא נמסה לחלוטין ומבשלים על להבה בינונית עד שהרוטב מצטמצם ומסמיך. טועמים ומתקנים תיבול לפי הצורך.

 

מייבשים היטב את תפוחי האדמה ומחממים סיר עם שמן עמוק לחום בינוני (165 מעלות, כדאי להשתמש במדחום). מטגנים את תפוחי האדמה בנגלות בערך 5 דקות, עד שהתרככו. מוציאים ומגבירים את החום של השמן ל-190 מעלות, ומטגנים שוב, 2-3 דקות עד הזהבה ופריכות. מוציאים לנייר סופג או מסננת, ממליחים, מעבירים לצלחת ומעל מוזגים את הרוטב.


(3) פטאטאס בראוואס (4-5 מנות)

מנה מאוד דומה דומה לפוטין ויותר ים תיכונית מגיעה מספרד - תפוחי אדמה פראיים. זוהי מנת טאפאס ידועה, וכל מקום שמגיש אותה עושה זאת קצת אחרת. זאת הגרסה שלי.


כך תעשו: חותכים 4-5 תפוחי אדמה אדומים גדולים לקוביות בגודל 2 ס"מ בערך (אל תמדדו בסרגל!). מבשלים בסיר עם מים רותחים 12 דקות או עד שהתרככו חלקית. מוציאים, מייבשים היטב ומחממים שמן לטיגון עמוק. מטגנים את תפוחי האדמה בנגלות 2-4 דקות, עד להזהבה נאה. מוציאים, מניחים בקערה ביחד עם מלח ופפריקה מעושנת לפי הטעם וקצת חומץ יין אדום או לבן. מערבבים היטב ומגישים ביחד עם איולי או מיונז.

(4) תפוח אדמה אפוי כפליים (4-5 מנות)

זאת כבר ממש קלאסיקה אמריקאית - לוקחים תפוח אדמה, אופים אותו וממלאים אותו - בעצמו, אבל עם עוד כמה דברים. אם מכינים מנה אחת ורוצים לחסוך זמן, 10-15 דקות במיקרוגל יכולות לחסוך שעה של אפייה בתנור.

 

כך תעשו: מחממים תנור ל180 מעלות. מניחים בתבנית 4-5 תפוחי אדמה לבנים גדולים, מחוררים אותם במזלג ואופים שעה או עד שהתרככו. מוציאים מהתנור, נותנים לתפוחי האדמה להתקרר קצת, ואז פותחים אותם באמצע, מרוקנים בערך 2/3 מהתוכן של כל אחד מתפוחי האדמה ומעבירים לקערה. לקערה מוסיפים 1/3 כוס שמנת חמוצה, 1/2 כוס גבינת צ'דר מגוררת (גם קשקבל או גאודה יזרמו לעניין) 2 גבעולי בצל ירוק, קצוצים, 2 כפות חמאה או שמן זית, מעט אגוז מוסקט מגורר ומלח ופלפל. מועכים לפירה, ממלאים מחדש את תפוחי האדמה ומחזירים לתנור לעוד 20 דקות, עד הזהבה. מגישים מיד.

(5) סלט תפוחי אדמה בסגנון פרואני (4-5 מנות)

 

חייבים לקנח במנה ממולדת תפוחי האדמה, שדווקא מאוד מזכירה את סלט תפוחי האדמה המוכר רק בלי המיונז, ועם הרבה יותר פלפל.

 

כך תעשו: פורסים דק בצל סגול קטן. מעבירים לקערה עם מיץ מחצי לימון, קורט פפריקה חריפה ומעט מלח ומשרים כשעה. קוצים דק 1-2 פלפלי צ'ילי אדומים, עם או בלי הזרעים (להעדפתכם). מבשלים 4 תפוחי אדמה אדומים גדולים עד שהתרככו, מסננים וכשהם התקררו מספיק חותכים אותם לקוביות. מבשלים 2 ביצים במים רותחים, עד שהן קשות (אפשר גם לבשל 7 דקות בדיוק כדי לקבל ביצים קצת פחות מבושלות). מוציאים מהמים וכשהן קרות קולפים וחותכים לשמיניות. מניחים בכוס או קערה חצי גביע קוטג' ביחד עם הצ'ילי הקצוץ, 3/4 גביע שמנת חמוצה וכפית כורכום. טוחנים בבלנדר ידני עד שהתערובת נהיית חלקה. מסננים את הבצל, מניחים בקערה גדולה עם תפוחי והביצים ביחד עם רוטב הצ'ילי. מתבלים, מערבבים בעדינות ומגישים.

 

>> לעוד מתכונים וכתבות של עֹז תלם הכנסו לבלוג The Kitchen Coach

 

לעוד כתבות שוות במדור טעים לגלות את ההבדל:

איך מבשלים בשר שישאר עסיסי

טופ 5: שימושים לשאריות עוף

הרטבים הכי טובים למנגל

 
© כל הזכויות שמורות לאתר nana10