אוכל
קופטרי • מתכון לספייסי חצ'פורי
 מי אוהב חצ'פורי? קופטרי   צילום : קרן ביטון כהן 
בטור השבועי אירמה קזר לוקחת אותנו למחוז סוונטי בגיאורגיה, עם מתכון למאפה חצ'פורי: לרוב ממולא בגבינות, אך הפעם הוא מוגש עם בשר מתובל, וגם איך מכינים את המלח הייחודי למקום

אם קודם דיברנו והזכרנו את המטבח האשכנזי עם כבד קצוץ אין ספק שקופטרי קרוב יותר למטבח המזרחי, במיוחד בזכות חריפותו ומליחותו.

 

אתן לכם רקע והסבר קצר: סוונטי היא מדינה בתוך מדינה, יש לה שפה משלה, מנהגים משלה והיא די בדלנית, מעין ירושלים גיאורגית. התבלין הייחודי של המקום המופלא הזה הוא מלח סוונטי (Svanuri Marili), שמקבל עירוב של תבלינים מקומיים.

 

השאלה הכי נפוצה בין המטיילים לאזור היא איך ואיפה אפשר לרכוש אותו בארץ. אז לעיתים ניתן למצוא אותו בשוק לווינסקי. בטיולים לגאורגיה ובסדנאות אני מסבירה כיצד אפשר להכין תערובת תבלינים בבית שלא נופלת מהמלח המיוחד.

שורה תחתונה: תענוג קולינרי!

 

>> בטור הקודם של אירמה הכנו שטרודל תפוחים

סוג מתכון: בשרי | זמן הכנה: שעה וחצי | זמן כולל: 2.5 שעות | כמות: 6 מנות | רמת קושי: בינוני

מצרכים לתערובת מלח סוונטי:

 

1 כף מלח רגיל


1/2 כף מלח אטלנטי


2 כפות כוסברה טחונה יבשה


1 כף זרעי כוסברה טחונים


1 כף פלפל שחור


1 כף פפריקה מתוקה


1/2 כף פלפל שאטה


2 שערות של זעפרן מפוררות


1/4 כפית פלפל אנגלי טחון


 

למלית בשר:

 

1 קילו בשר בקר טחון


100 גרם שומן כבש טחון


3 בצלים בינוונים, קצוצים דק


2 כפות שמן


1 כף רסק עגבניות


חצי צרור כוסברה, קצוצה דק


 

לבצק:

 

1 קילו קמח שטיבל 2 מנופה


50 גרם שמרים טריים בגרגירים


1/2 כף סוכר


1/4 כוס שמן מעורבב עם 600-650 מל' מים לספיגה


1/4 כוס שמן עם כף מלח


אופן הכנה:

  • מלח סוונטי: מערבבים את כל המרכיבים לתערובת אחידה.
  • מלית הבשר: במחבת חמה מטגנים את הבצל הקצוץ עם שמן עד להזהבה.
  • אחרי שהבצל מזהיב מוסיפים את הבשר וממשיכים לטגן ומפוררים את הבשר בעזרת כף.
  • מוסיפים את יתר חומרי המלית ומתבלים עם תערובת מלח סוונטי שהכנו בהדרגה, שימו לב לא להמליח יתר על המידה. מקררים את המלית.
  • הבצק: בקערת מיקסר עם וו לישה, מכניסים את תערובת השמן עם המים, השמרים, הסוכר וטורפים ידנית.
  • מוסיפים את הקמח ומתחילים ללוש במהירות איטית ולאט לאט מגבירים את המהירות למשך כ-8 דקות.
  • לאחר שהבצק מתאחד מוסיפים את יתרת השמן עם המלח ולשים שתי דקות נוספות עד לקבלת בצק אחיד.
  • מבחן הבצק: הבצק צריך להיות דביק במעט בתחתית המיקסר במידה ולא הצליח לא להתייאש - פשוט להוסיף בהדרגה מעט מים עד שהבצק נדבק קלות בתחתית.

  • מכסים את קערת המיקסר בניילון נצמד להתפחה של 40 דקות.

  • אחרי ההתפחה מחלקים את הבצק ל-6 כדורים ונותנים להם לתפוח 15 דקות נוספות. בינתיים מחלקים את מלית הבשר ל-6 מנות. בשלב זה מחממים את התנור לחום של 200 מעלות.

  • על גבי נייר אפיה מרדדים כל כדור לעלה בקוטר של 20 סנטימטר ובמרכז מניחים את מלית הבשר.

  • מרימים את שולי הבצק לסגירה במרכז העיגול בצביטה.

  • מרדדים את העלה עם מערוך מהמרכז החוצה מכל כיוון כך שהמלית תתפזר גם בקצוות באופן אחיד. ממשיכים כך עם שאר הכדורים.

  • בוזקים מעל מעט מים ומכניסים לתנור עד להזהבה. אם רוצים ניתן למרוח בביצה מהולה במים.

 

 
© כל הזכויות שמורות לאתר nana10