אוכל
על הסכין • 5 מנות מעולות עם אבטיח
 גם אבותינו נהנו ממנו מאוד   צילום : bit24 - Fotolia.com 
חתוך לפלחים מול הטלוויזיה או בים עם קוביות בולגרית, זה לא קיץ בלי אבטיח. עֹז תלם עם 5 מנות מפתיעות ומרעננות עם הפרי האדום והמתוק: מסלט אבטיח יווני לסורבה אבטיח ועד לסנגריה של אבטיח ויין לבן ואפילו שימוש מקורי לקליפות

כבר יותר מ-2500 שנים שאנחנו אוכלים אבטיחים. הפרי הזה, שכמו המלון, הקישוא והדלורית, שייך למשפחת הדלועיים, תורבת לראשונה ככל הנראה באזור שהוא היום נמיביה באפריקה. אבות אבותינו התענגו עליו (או על צורה קדומה שלו) בעודם במצרים, ואז, כמו היום, הם ידעו מצוין להתלונן ולהתבאס - אז הסיבה הייתה שלא היה להם אבטיח - ובמילותיהם, כמו שאמרו בספר במדבר, פרק י"א, פסוק ה'-ו': " זָכַרְנוּ, אֶת-הַדָּגָה, אֲשֶׁר-נֹאכַל בְּמִצְרַיִם, חִנָּם; אֵת הַקִּשֻּׁאִים, וְאֵת הָאֲבַטִּחִים, וְאֶת-הֶחָצִיר וְאֶת-הַבְּצָלִים, וְאֶת-הַשּׁוּמִים. וְעַתָּה נַפְשֵׁנוּ יְבֵשָׁה".

 

מאז עברו כמה שנים, ואת הנדודים שלנו במדבר סיימנו, והיום האבטיחים גדלים כאן בשפע, עסיסיים, אדומים בוהקים, מתוקים במיוחד וכמובן, בלי גרעינים. אפשר למצוא בשווקים גם זנים מיוחדים יותר, כמו אבטיחים צהובים מבפנים, אבטיחים בצורת קוביה וכאלו בגודל אישי.

כמובן שהוא נהדר בפני עצמו, בכל צורה אותה אתם אוהבים לחתוך (אני אוהב לחצות אותו לרוחב ולקחת עם כף מהליבה - שאר בני הבית לא מרוצים מכך אבל זה החלק הכי טעים!), אבל גם יכול לשדרג או להיות הבסיס למגוון מנות טעימות. הנה 5 כאלו:

 

סלט אבטיח יווני - שילוב של מתוק ומלוח 7monarda - Fotolia.com

(1) סלט אבטיח יווני | 5 מנות

אבטיח ובולגרית מכירים? יופי - אז הנה השדרוג. את הבולגרית הופכים לגבינת פטה יוונית, מוסיפים זיתים שחורים, נענע, גרעינים קלויים ושמן זית טוב ויש סלט טעים, קל להכנה וקייצי במיוחד.

כך תעשו:

במחבת קולים ½ כוס גרעיני דלעת על להבה בינונית אגב ערבוב מתמיד עד שהם מזהיבים, בערך 2 דקות. מעבירים לצלחת ונותנים להם להתקרר. חותכים קוביה גדולה של גבינה פטה (בערך 200 גרם) לקוביות בגודל 2 ס"מ. מורידים עלים מ3-5 גבעולי נענע וחותכים אבטיח לקוביות בגודל 3-4 ס"מ - בכמות שתספיק למלא 3 כוסות. לבסוף מגלענים וקוצצים גס חופן גדול זיתים שחורים (עדיף זיתי קלמטה). מניחים את כל המצרכים בקערה גדולה, מתבלים בשמן זית, מיץ לימון, מלח ופלפל ומערבבים בעדינות (כדי שלא למעוך את הפטה והאבטיח). טועמים, מתקנים תיבול לפי הצורך ומגישים מיד.

 

גספצ'ו אבטיח - ממש קל להכנה photopaz - Fotolia.com

(2) סנגריה של אבטיח, יין לבן ו-וודקה | 6 מנות

נכון, את הסנגריה - אותו משקה יין משודרג שמגישים באזור ברצלונה בספרד, מכינים בדרך כלל בבתי קפה בארץ עם יין אדום ופירות חתוכים, אבל עם אבטיח ויין לבן הוא נהיה אפילו עוד יותר מרענן.

כך תעשו:

חותכים אבטיח לקוביות גדולות, בכמות שמספיקה למלא 6 כוסות. מעבירים אותם לבלנדר ומערבלים ביסודיות. מעבירים דרך מסננת דקה כדי לקבל מיץ אבטיח נקי. מעבירים לקנקן ומוסיפים כוס יין לבן שאוהבים (הייתי הולך על סוביניון בלאן טוב), שוט וודקה, צ'ייסר של ליקר תפוזים (כמו טריפל סק או קואנטרו) וסירופ סוכר לפי הטעם - בערך 30 מ"ל. מעבירים למקרר ל-3-4 שעות לצינון יסודי. לפני שמגישים, מוסיפים פנימה 2 כוסות פירות קיץ חתוכים לקוביות קטנות - כמו עוד אבטיח, מלון, נקטרינות או אפרסקים.

(3) גספצ'ו אבטיח ועגבניות שרי | 3-5 מנות

נשארים בספרד - והפעם לחבל אנדלוסיה - שם מכינים את המרק הקר הנקרא גספצ'ו, שכל מה שמפריד ביניכם לבינו הוא כמה ירקות חתוכים, שמן זית טוב, אבטיח ובלנדר. מאוד חשוב לטעום לפני שמגישים. נהדר ביחד עם טוסט מלחם דגנים.


כך תעשו:

לבלנדר מכניסים: כוס קוביות אבטיח בגודל 1 ס"מ, 200 גרם עגבניות שרי חצויות, מלפפון אחד בגודל בינוני, חתוך גס, שן שום קטנה, פרוסה, כף חומץ יין אדום וכף מיץ לימון סחוט טרי. מפעילים את הבלנדר ותוך כדי פעולתו מזלפים פנימה 1/3 כוס שמן זית. כשמתקבלת תערובת חלקה טועמים ומתבלים במלח, פלפל ועוד מיץ לימון לפי הטעם. מחלקים בין קערות הגשה ½ בצל סגול, קצוץ דק, ½ כוס קוביות אבטיח קטנות ומלפפון אחד חתוך לקוביות קטנות. מעל הכל יוצקים את הגספצ'ו ומגישים.

 

המצנן הרשמי: סורבה אבטיח 7monarda - Fotolia.com

(4) סורבה אבטיח | 6 מנות

אם במתכון הקודם השתמשנו בבלנדר להוציא מנה מלוחה - כאן נקבל קינוח כיפי ופרווה.

 

כך תעשו:

חותכים אבטיח לקוביות בגודל 2 ס"מ כך שמתקבלות 3 כוסות מלאות. טוחנים אותן בבלנדר ביחד עם כפית מיץ לימון, ¼ כוס סוכר (הכמות תשתנה לפי מתיקות האבטיח) וקצת פחות מ-1/2 כוס מים, עד שמתקבלת תערובת חלקה. טועמים ומוסיפים סוכר או לימון לפי הצורך - תזכרו שהתערובת צריכה להיות קצת יותר מתוקה מבדרך כלל (כי הלשון רגישה פחות למתיקות כשאוכלים דברים קפואים). מקפיאים בעזרת מכונת גלידה, או שעוקבים אחרי ההוראות בכתבה הזו ליצירת סורבה ללא מכונה.

(5) קליפות אבטיח משומרות | 2 צנצנות גדולות

הפתעה! לא חייבים לזרוק את קליפות האבטיח. בדרום ארצות הברית משמרים אותם בסירופ עם תבלינים ולימון ומקבלים משהו שנחשב למעדן של ממש - שמתאים כתוספת למגוון קינוחים וגם לסלטים. זה תהליך שדורש הרבה מאוד עבודה, ולכל שלב יש את החשיבות שלו, אז המתכון הזה מיועד לאלו מכם הנכונים לחקור ולהשקיע זמן כדי לגלות טעמים חדשים.

 

כך תעשו:

משתמשים בקליפות מחצי אבטיח (גדול). מורידים מהם לחלוטין את כל ליבת הפרי האדומה ואת החלק החיצוני של הקליפה, כך שנשארים רק עם החלק הלבן. חותכים לחתיכות בגודל בינוני, מעבירים לקופסה גדולה ומשרים למשל הלילה בנוזל השריה המורכב מליטר וחצי מים ו-3/4 כוס מלח. לאחר לילה, מסננים, שוטפים היטב ומעבירים לסיר. מכסים במים, מביאים לרתיחה ומבשלים על אש נמוכה 15 דקות או עד שהתרככו (חשוב לא לבשל יותר מדי) ואז מסננים ומעבירים לכלי עמיד בחום. בסיר אחר מביאים לרתיחה 3 כוסות מים ביחד עם 3 כוסות חומץ פשוט, 5 כוסות סוכר, 2 מקלות קינמון, 2 עלי דפנה, כף פלפל אנגלי וכפית ציפורן. מרתיחים למשך 5 דקות ואז יוצקים מעל קליפות האבטיח. נותנים לסירופ להתקרר ואז סוגרים את הכלי ומקררים למשך הלילה. אחרי הלילה שוב מבשלים את הקליפות על להבה בינונית, הפעם למשך שעה - ואז מעבירים לצנצנות סטריליות ושומרים עד שמוכנים לשימוש.

 

>> לעוד מתכונים וכתבות של עֹז תלם הכנסו לבלוג The Kitchen Coach

 

לעוד כתבות שוות במדור טעים לגלות את ההבדל:

איך מבשלים בשר שישאר עסיסי

טופ 5: שימושים לשאריות עוף

הרטבים הכי טובים למנגל

 
© כל הזכויות שמורות לאתר nana10