אוכל
טופ 5 • מתכונים לקיץ עם עגבניות שרי
 עגבניות שרי בשלות על האשכול. מעדן   צילום : Sergiogen - Fotolia.com 
הן אדומות, מתקתקות ומתפוצצות בפה, וממש עכשיו הן בשיא העונה. עֹז תלם מציג 5 מנות כיפיות עם עגבניות שרי, מסלט לחם איטלקי ופיצה על מלאווח ועד פסטה עם כדורי בשר ברוטב עגבניות שרי

כבר הבעתי במדור זה את חוסר שביעות רצוני מהחום הבלתי נסבל של הקיץ, אבל לפחות מבחינה קולינרית, העונה החמה טומנת בחובה כמה וכמה יתרונות. אחד הבולטים שבהם הוא עגבניות השרי. סוכריות קטנות ומפוצצות בטעם ובריאות, שיכולות להתאים לשלל מנות ולשמח מאוד את בני המשפחה (או האנשים האחרים שאתם מבשלים להם, כולל אתכם) למרות החום היוקד.

מלבד העובדה שהן טעימות וכיפיות לאכילה, עגבניות השרי באות עם הערך המוסף של גאווה ישראלית: הזנים הראשונים פותחו בשנות ה-90 על ידי צוות בהובלת הפרופסורים נחום קידר וחיים רבינוביץ', מהפקולטה לחקלאות באוניברסיטה העברית, על ידי הכלאה של עגבניות בר עם עגבניות מתורבתות מזנים קטנים יותר, ועד היום ייצוא זרעי עגבניות השרי הוא אחד מהתחומים החקלאיים הכלכליים ביותר שפותחו בארצנו.

בשנים האחרונות אנחנו גם מרוויחים ממגוון זנים של עגבניות שרי, לא רק אדומות, אלא גם צהובות, כתומות, מנומרות, עגבניות שרי תמר ועוד. לכל זן יש את האופי, המרקם והטעמים היחודיים רק לו, מה שהופך את העבודה עם חומר הגלם הזה למהנה הרבה יותר.

אז הנה 5 מתכונים שכיף להכין עם עגבניות שרי:

(1) מרק עגבניות שרי צלויות (4 מנות)
מרק נהדר שאפשר להגיש קר או חם, ומשתמש בעגבניות שרי צלויות. החום של התנור מוציא מעגבניות השרי מתיקות ממכרת, שהופך את המנה הזו למוצלחת במיוחד. בדרך לצלחת המרק עובר דרך מסננת צפופה, אבל אפשר לדלג על שלב זה אם מרקם חלק במרקים לא עושה לכם את זה.

כך תעשו: פורסים דק בצל אחד בגודל בינוני. מניחים את פרוסות הבצל בתבנית עמוקה ביחד עם 1 ק"ג עגבניות שרי ו-3-4 שיני שום, חצויות. מזלפים מעל 3-4 כפות שמן זית ומתבלים במלח ופלפל. מערבבים, מעבירים לתנור שחומם מראש ל-200 מעלות וצולים כ-20 דקות או עד שהבצלים הזהיבו ועגבניות השרי התפוצצו. מוציאים את התבנית מהתנור ונותנים לתכולתה להתקרר מעט, ואז טוחנים היטב בבלנדר. מסננים את התערובת דרך מסננת צפופה לסיר בגודל בינוני, ומוסיפים פנימה כוס ציר ירקות או מים. ממשיכים להוסיף נוזלים עד שהמרק הגיע לרמת הסמיכות המועדפת עליכם. מביאים את המרק לסף רתיחה, טועמים ומתבלים במלח ופלפל לפי הטעם. מגישים אם או קר, ביחד עם יוגורט, לאבנה או שמן זית.

 

מרק עגבניות צלויות - אפשר להגיש עם יוגורט emmi - Fotolia.com

(2) סלט פנצנלה עם עגבניות שרי וקרוטוני לאפה בזעתר (3 מנות)
סלט שכיף להכין במיוחד עכשיו, כשאפשר למצוא בשווקים עגבניות שרי בכמה צבעים וצורות. מקור הסלט הוא העיר פירנצה שבאיטליה, שם איכרים נהגו להכין מנה שהגישו בקערת מרק (באיטלקית: צנלה) שכללה את הלחם מאתמול (באיטלקית: פאן) שהושרה במים, חומץ, שמן זית וירקות טריים. הגרסה שלי למנה המסורתית משתמשת בפיסות לאפה שאופים עם זעתר לקרוטונים פריכים.

כך תעשו: בוצעים לאפה אחת בגודל בינוני לפיסות קטנות (או חותכים לקוביות בגודל אחיד). מניחים בתבנית תנור ומתבלים ברבע כוס שמן זית, כף זעתר (תערובת התבלינים) ומעט מלח ופלפל שחור. מערבבים ואופים בתנור שחומם ל-150 מעלות 20 דקות או עד שהלאפות קיבלו צבע שחום יפה מכל הכיוונים. בזמן שהקרוטונים בתנור, חוצים ½ ק"ג עגבניות שרי מכל מיני צבעים וסוגים, פורסים דק בצל סגול קטן וקוצצים גס רבע צרור פטרוזיליה. אחרי שהקרוטונים מוכנים והתקררו מעט, מערבבים את כל הירקות בקערה, מתבלים בנדיבות בשמן זית, מלח, פלפל ומיץ לימון, מוסיפים את הקרוטונים, מערבבים ומגישים מיד, ואם רוצים אפשר גם עם גבינת לאבנה ובמיה מוקפצת.

>> כך תחתכו עגבניות כמו מקצוענים

 

(3) עגבניות שרי מיובשות (צנצנת זכוכית גדולה)
זו אמנם לא מנה, אלא שיטת הכנה, אבל ברגע שתרגלתם אותה, ארגנתם לעצמכם צנצנת של טעמים שמוכנה תמיד במקרר, לשדרג שלל מנות: מפסטות וסלטים ועד מרקים ומנות עיקריות. אפשר אפילו לטחון את העגבניות לממרח, שהולך מעולה בכריכים ובטוסטים. את העגבניות שומרים בצנצנת אטומה ביחד עם שמן זית שסופג את הטעמים (אז תשתמשו גם בו).

כך תעשו: מחממים תנור ל-120 מעלות. חותכים 1 ק"ג עגבניות שרי לחצאים אם העגבניות קטניות או לרבעים עם העגבניות גדולות יותר (כמו עגבניות שרי מנומרות). מסדרים בתבנית שטוחה עם נייר אפייה (או שתי תבניות, העיקר שיהיו מסודרות בשכבה אחת), ומזלפים מעל כל עגבניה מעט שמן זית. מתבלים קלות במלח, פלפל ועלי טימין מיובש ומכניסים לתנור ל2-5 שעות, עד שהעגבניות התייבשו ואיבדו לפחות חצי מנפחן. זמן הייבוש משתנה בהתאם לזן העגבניות וגודלן. מוציאים מהתנור, נותנים לעגבניות להתקרר לחלוטין ואז מעבירים לצנצנות. מוסיפים שמן זית עד לכיסוי, סוגרים ושומרים עד למנת הפסטה או הסנדביץ' הבא.

 

עגבניות שרי מיובשות Sergiogen - Fotolia.com

(4) 'פיצה מרגריטה' על מלאווח (1-2 מנות)
עברו הרבה שנים מאז שהגישו למלכה מרגריטה את הפיצה הראשונה, שנאפתה על בצק שמרים ומעליו פרוסות עגבניה, גבינת מוצרלה ועלי בזיליקום (שהם במקרה אותם צבעים של הדגל האיטלקי), אז אפשר לדלג על השמרים לטובת בצק שאנחנו מכירים טוב טוב, בצק מלאווח.

כך תעשו: מפשירים עלה מלאווח אחד (בקוטר סטנדרטי) בין שני דפים של נייר אפייה. מרדדים אותו מעט עם מערוך, כדי שיהיה בעובי של בערך 3 מ"מ. מורידים דף אחד של נייר אפייה, מחוררים את המלאווח היטב עם מזלג ומעבירים עם נייר האפייה לתבנית ומשם לתנור שחומם מראש ל-180 מעלות, ל-4 דקות בערך, רק כדי שיאפה חלקית. בזמן שהוא בתנור פורסים 5-8 עגבניות שרי ואותו מספר של כדורי בייבי מוצרלה לפרוסות בעובי אחיד. מוציאים את המלאווח מהתנור, ואחרי שהתקרר מעט מסדרים מעליו לסירוגין את פרוסות העגבניה, המוצרלה ועלים של בזיליקום, כמו פיצה שמעליה סלט קפרזה - כלומר שישארו לכם שוליים של ס"מ אחד. מחזירים לתנור ואופים עד שהמוצרלה נמסה ושולי הבצק הזהיבו, 4-6 דקות. מגישים מיד.

 

פסטה ברוטב כדורי בשר עם עגבניות שרי קרן ביטון-כהן

(5) פסטה ברוטב עגבניות עם כדורי בשר ועגבניות שרי (6 מנות)
אחד הדברים הכיפיים בעגבניות שרי הוא שהן מתאימות כמעט לכל שיטת בישול. אם מקודם צלינו אותן בתנור, עכשיו פשוט זורקים אותן לרוטב עגבניות עם כדורי בשר והן עושות את שלהן, ומוסיפות עוד מרקם וטעם למנה המשביעה והטעימה הזו.

בתמונה אתם רואים את הרוטב עם פסטה מסוג פוזילי (פסטה "ביסלי גריל"), אבל כל פסטה קצרה תתאים, מפנה ועד פרפלה - פרפרים).


כך תעשו: לכדורי הבשר - מערבבים בקערה 400 גרם בשר טחון עם ביצה גדולה, חצי צרור פטרוזיליה קצוצה, 4 כפות של פירורי לחם ומלח ופלפל. יוצרים קציצות בגודל כדור פינג פונג ושומרים בקירור עטופים בניילון נצמד, עד שהרוטב מוכן בשבילם. לרוטב - מטגנים בסיר עם שמן זית קוביות מבצל אחד גדול, כמה דקות עד שהזהיבו. מוסיפים 3-4 שיני שום, פרוסות, קורט אורגנו מיובש, עלים מ-3-6 גבעולי טימין וחבילה אחת קטנה של רסק עגבניות. מתבלים במלח ופלפל ומטגנים על אש גבוהה כדקה. מוסיפים קופסה גדולה (800 גרם) של עגבניות מרוסקות, חצי כוס מים וכף סוכר, מביאים לרתיחה, מנמיכים את האש ומבשלים ללא מכסה כחצי שעה. מוסיפים לרוטב את כדורי הבשר ו-400 גרם עגבניות שרי (בערך ½ סלסילה). כדורי הבשר צריכים להיות מכוסים ברוטב. מבשלים בבעבוע עדין 30 דקות עד שכדורי הבשר התרככו לחלוטין ומגישים ביחד עם פסטה שאוהבים, נגיד פוזילי.

 

>> לעוד מתכונים וכתבות של עֹז תלם הכנסו לבלוג The Kitchen Coach 

 

לעוד כתבות שוות במדור טעים לגלות את ההבדל:

איך מבשלים בשר שישאר עסיסי

טופ 5: שימושים לשאריות עוף

הרטבים הכי טובים למנגל

 
© כל הזכויות שמורות לאתר nana10