אוכל
מתכון לעוף עם תפו"א בתנור
 ארוחה שלמה בתבנית אחת, ובחמש דקות עבודה   צילום : יוסי סליס, סטיילינג: נטשה חיימוביץ' 
עוף ותפוחי אדמה הם, כנראה, שניים מהמרכיבים הפופולריים ביותר במטבח הישראלי מאז ומתמיד. קל מאוד להכינם ויש לכך המון אפשרויות. הפעם יש לנו מתכון עם יתרון: העוף והתוספת - כל הארוחה - בתבנית אחת. מוסיפים סלט ירקות טרי וניגשים לסעודה

סוג מתכון: בשרי | זמן הכנה: 15 דקות | זמן כולל: כשעה וחצי | כמות: 5-6 מנות | רמת קושי: קל |

המצרכים לרוטב:


1/3 כוס שמן זית


2 כפות רוטב סויה


1/2 1 כפות דבש


3 כפות מיץ לימון


1 כפית מלח


1/3 כפית פלפל שחור גרוס


1/2 כפית אבקת שום גבישי


1/2 כפית פפריקה מתוקה או תבלין גריל עוף


 

לעוף ולירקות:


6 תפוחי אדמה בינוניים, קלופים או בקליפתם


2 בטטות בינוניות


2 בצלים בינוניים


1 ראש שום


5 כרעי עוף (אפשר חתוכות לשוקיים ולירכיים), נקיות


אופן הכנה:

  • מחממים את התנור לחום בינוני־גבוה (200 מעלות). מניחים על התבנית נייר אפייה או רדיד אלומיניום.
  • הרוטב: יוצקים לקערה את שמן הזית, הסויה, הדבש ומיץ הלימון ומערבבים. מוסיפים את כל התבלינים ומערבבים היטב.
  • תפוחי האדמה: אם הם גדולים, חוצים אותם לאורכם.
  • הבטטות: קולפים את הבטטות ומשאירים אותן שלמות.
  • הבצל: קוטמים את שני קצות הבצל וקולפים את הקליפה החומה. חוצים כל בצל לאורכו.
  • השום: אפשר לחצות את השום לרוחב, בקליפתו, ואפשר לפרק אותו לשיניים, שאותן אפשר לקלף או לא - לשיקולכם.
  • הציפוי ברוטב: מכניסים כמה מהכרעיים לקערת הרוטב והופכים אותן מצד לצד. מורחים עליהן את הרוטב (בידיים) כך שיעטוף אותן לגמרי. מרימים את הכרעיים, מניחים לשאריות הרוטב לטפטף לקערה ומניחים אותן על צד העור בתבנית. מכינים כך את כל הכרעיים.
  • מכניסים לקערה את הירקות והופכים־עוטפים גם אותם ברוטב. מניחים את הירקות בתבנית, בין חלקי העוף.
  • האפייה: מכניסים את התבנית לתנור החם ואופים 45 דקות.
  • מוציאים את התבנית בזהירות (מומלץ בעזרת כפפות מיוחדות או 2 מגבות מטבח יבשות ועבות), הופכים את חלקי העוף לצד השני (בעזרת מלקחיים או מזלג וכף), הופכים גם את הירקות.
  • מחזירים את התבנית לתנור ואופים כחצי שעה (אולי מעט יותר, תלוי בגודל הכרעיים ובתנור), עד שפני העוף שחומים. פותחים את התנור, שולפים מעט את התבנית, נועצים מזלג בעוף ומנתקים חתיכה קטנה. טועמים. בשר העוף צריך להתנתק בקלות ולהיות רך. נועצים קצה סכין חד בתפוחי האדמה והבטטות - הסכין צריך לעבור בקלות. אם העוף עדיין לא מוכן, אופים עוד 10 דקות ובודקים שוב.
  • מוציאים ומגישים חם.
  • ניתן לשמור בכלי סגור במקרר, עד 3 ימים. מחממים כ־2 דקות בתנור מיקרוגל, או כ־10 דקות בתנור שחומם לחום בינוני.

איור: איה נח

כדאי לדעת!


זמן הבישול: בטטות מתרככות מהר יותר מתפוחי אדמה, ולכן אופים את תפוחי האדמה כשהם חתוכים לגודל בינוני ואת הבטטות משאירים שלמות. כך הם מתרככים במקביל. כשבודקים אם המנה מוכנה (ראו הסבר במתכון), גם אם הירקות כבר מוכנים והעוף עדיין לא - אין בעיה להחזיר אותם לתנור עם העוף, שהייה קצרה נוספת בתנור לא תזיק להם.


העוף: מומלץ לאפות את העוף עם העור, כדי לשמור על עסיסיותו (ולהסיר אותו לפני האכילה, אם רוצים). מי שמעדיף, יכול לבקש מהקצב להסיר את העור. מאחר שהעוף מכוסה ברוטב, הוא יתקבל מוצלח גם כך.

 

הרוטב: המתכון מבוסס על רוטב קלאסי של לימון ודבש, שאהוב גם על ילדים, אבל אפשר לשנות טעמים ולהוסיף לשמן תבלינים כמו כורכום, חוואייג' למרק או כמון, ולהחליף חלק מהפפריקה המתוקה בחריפה. אפשר גם להשמיט את רוטב הסויה או להחליפו בטריאקי, למשל, להוסיף מעט רכז רימונים או להחליף את הדבש בסילאן.

 

מוסיפי הטעם: הבצל והשום משמשים במנה לא רק כמעדן (במיוחד למי שאוהב אותם צלויים ורכים) אלא גם כנותני טעם עשיר לעוף, לתפודים ולבטטות. אל תוותרו עליהם.

 

רעיון טוב של שף שאול בן אדרת
אפשר לבשל את המנה גם כך: להכניס את כל המרכיבים לשקית אפייה (שקית "קוקי") ולאפות לילה שלם בחום של 100 מעלות. המנה תצא כמו חמין. המלצה נוספת: להוסיף ג'ינג'ר כבוש ושזיפים מיובשים.

 

המתכון מתוך הספר "בית ספר לבישול - האוסף החדש" של מגזין לאשה

 

רוצים עוד מתכונים מתוך הספר? בבקשה:
כבדי עוף עם בצל ויין אדום
עוגת ביסקוויטים

לזניה עם גבינה ופטריות

 

 
© כל הזכויות שמורות לאתר nana10