אוכל
הסודות מאחורי האורגנו
 עלי אורגנו   צילום : אימג' בנק / Getty Images 
מלבד היותו חלק בלתי נפרד מרטבי הפיצה והפסטה, לצמח האורגנו יכולות רפואיות רבות, החל מהקלת שיעול, טיפול בכאבי ראש וחיזוק מערכת העיכול. גלו עוד על האנטיביוטיקה של הטבע

האורגנו הוא צמח תבלין עמיד במיוחד עם פריחה סגולה ויפה, בעל עשרות זנים שונים. אורגנו הוא אחד הצמחים/תבלינים המבוקשים ביותר גם בעולם הקולינארי וגם בעולם הריפוי הטבעי. השימוש באורגנו הולך הרבה אחורה. הוא מוזכר ברפואה הסינית העתיקה ובתקופת היוונים הקדמונים. היפוקרטס המפורסם תיעד רבות את השימוש התרפויטי של האורגנו לבעיות זיהומיות ועיכוליות.

 

לצמח תכונות ריפוי רבות אך המפורסמת ביותר היא תכונתו ה"אנטיביוטית" (אנטי-מיקרוביאלית/בקטריאלית, אנטי-זיהומית, אנטי-פטרייתית) של שמן האורגנו. שמן האורגנו מכיל חומרים פעילים, שניים מהם מכונים: קרבקרול (Carvacrol) - בעל תכונה אנטי-ויראלית ואנטי בקטריאלית חזקה, וטימול (Thymol) בעל תכונה מחטאת וקוטלת חיידקים ופתוגנים עוצמתית במיוחד, וזהו אותו חומר פעיל שנמצא בטימין.

 

ברפואה המשלימה, נהוג לצרף את שמן האורגנו לטיפול כאשר מגיעים אנשים עם טפילים במעיים, תולעים, דלקות במערכת עיכול, חיידק ההליקובקטר, זיהום פטרייתי עורי, קנדידה, דלקות בדרכי שתן ו/או נשימה ועוד.

 

מצבים בהם השימוש באורגנו יהיה מבורך:

  • מסייע לטיפול בגזים ובעיות במערכת עיכול כולל שלשולים.
  • מסייע במצבים של שיעול וליחה (פעילות מכייחת) ואף במצבי הקאות.
  • חליטת עלי אורגנו בזמן חום והתקררות תהיה רעיון נהדר.
  • שתיית חליטה מעלי אורגנו עשויה לסייע בזמן כאב ראש.
  • השמן של האורגנו יטפל ביעילות במצבים דלקתיים וזיהומיים כפי שהוזכרו קודם.
  • ניתן לעשות בעלים של האורגנו חבישה חיצונית (קומפרסים) כאשר כואבים השרירים והמפרקים (כך היה נהוג בתקופות קדומות) או במצבי דלקת (ארתריטיס) .

 

ללא ספק, גם ללא תכונות מדהימות אלה, יש לאורגנו תכונה אחת מיוחדת במינה - הטעם והריח שלו, שמוסיפים כל כך הרבה למגוון רחב של מנות.

 

מה נכין?


גבינת חצ'פורי עם עלה אורגנו יח"צ מסעדת מונטיפיורי 7

גבינת חצ'פורי צרובה עם עלי אורגנו

מנה ראשונה מהירה עם גבינה גרוזינית עשירה. אם לא ניתן להשיגה אפשר להשתמש בגבינת חלומי.

 

מצרכים ל-5-6 מנות:

300 גרם גבינת חצ'פורי, חתוכה ל-5-6 חתיכות

5-6 גבעולים של עלי אורגנו טרי

קורט פלפל שחור גרוס (הגבינה מלוחה דיה)

מעט שמן זית

 

אופן הכנה:

  • מחממים מחבת טפלון על חום גבוה. כשהמחבת חמה, מוסיפים את חתיכות הגבינה וצורבים 1-2 דקות מכל צד עד להשחמה נאה.
  • מסדרים את פיסות הגבינה הצרובה בצלחת הגשה, מניחים מעם כל פיסה ענף אורגנו טרי.
  • מתבלים בפלפל שחור, מזלפים מעט שמן זית ומגישים.

 

סלט עם פסטו אורגנו אנטולי מיכאלוב לגרין קפה

סלט עגבניות מוצרלה עם פסטו אורגנו

סלט קיצי ממצרכים פשוטים שמקבל שדרוג של פסטו עם עלי אורגנו טריים.

 

מצרכים לסלט (2-3 מנות):

חופן גדול עלי רוקט

חופן גדול עלי בזיליקום

15 עגבניות שרי חתוכות לחצי

7 כדורי מוצרלה קטנות חתוכות לחצי

חופן אגוזי מלך קלויים

 

לפסטו:

עלים מ-10 גבעולי אורגנו טרי

חופן עלי בזיליקום

50 גרם אגוזי מלך קלויים

כפית גבינת פרמז'ן מגוררת

3 כפות שמן זית

קורט מלח ופלפל

 

אופן הכנה:

  • מתחילים מהכנת הפסטו: מניחים את כל המצרכים מלבד השמן בקערת מעבד מזון או בבלנדר. מפעילים ובהדרגה מוזיפים את השמן עד לקבלת ממרח אחיד. טועמים ומתקנים תיבול לפי הטעם.
  • להכנת הסלט, חוצים את עגבניות השרי וכדורי המוצרלה.
  • מניחים בקערה ביחד עם עלי הרוקט והבזיליקום ושתי כפות מהפסטו (את השאר ניתן לשמור במקרר שלושה ימים עד לשימוש). מערבבים קלות ומעבירים לקערת הגשה. מקשטים באגוזים קלויים ומגישים מיד.

 

המידע באדיבות איה הוד מהמרכז לנטורופתיה ורפואה משלימה, והמתכונים באדיבות שפית אמילי גולדברג למונטיפיורי 7 ושף קיריל אשורוב לגרין קפה.

 

לעוד מתכונים עם אורגנו:

רוטב בולונז

פיצה ביתית

מרק פטריות

גראטן תפוחי אדמה

פשטידת בטטה ורוקפור


 

 
© כל הזכויות שמורות לאתר nana10